Flere gårde bliver biodynamiske

Det biodynamiske kontrolsystem– Demeter har over de sidste seks år fået 36 % flere medlemmer. Svaret kan ligge i det stigende antal af økologer.

I 2010 var der 30 Demeter-godkendte biodynamiske landbrug i Danmark. I år, 2016, er der 38 Demeter-godkendte landbrug. 

Det er en stigning, der glæder Foreningen for Biodynamisk Jordbrug.

"Dem der lægger om, er dem der gerne vil have en høj kvalitet i deres jord, og ser deres produktionssted som en levende helhed, hvor husdyrene spiller en væsentlig rolle for gårdens balance," siger Klaus Loehr-Petersen, der er projektleder for Foreningen for Biodynamisk Jordbrug. 

I Danmark er der 45 biodynamiske landbrug. Ud af disse 45 er 38 Demeter-godkendt. Bare i 2016 er tre avlere blevet godkendt til Demeter. Det er Demeterforbundet, der kontrollerer avlerne.  De resterende biodynamiske landbrug, der ikke er godkendt, sælger enten alle varer lokalt eller ikke møder retningslinjerne for at være godkendt.

Demeter er et internationalt biodynamisk regelsæt. Et biodynamisk landbrug behøver ikke nødvendigvis være Demeter-godkendt. Men flere vælger nu at benytte sig af kontrolsystemet, der er det eneste internationale mærke i verden. 

"Biodynamiske produkter bliver mere populære. Den direkte grund er, at det er god kvalitet. Produktionen smager af der, hvor det kommer fra, hvilket er tydelig i vine, som man jo smager meget intenst på," siger Klaus Loehr-Petersen. 

Salget af Demeter-godkendte produkter er fra 2010 til 2015 steget med 55 procent til cirka 60 millioner kroner i grossistledet. Dertil kommer det lokale og direkte salg, som vurderes at være tilsvarende. 

Økologer bliver biodynamiske

Hvis man skal være biodynamisk, skal ens landbrug være økologisk. Lige nu stiger antallet af økologiske bedrifter i Danmark, der er derfor en god sammenhæng mellem stigningen i økologiske bedrifter og stigningen i biodynamiske bedrifter. 

"Hvis man er etableret økolog og har fået etableret sig en god bedrift med en god økonomi, så har man overskud til at tænke på det næste som økolog. Jeg ved ikke, hvad fremtiden vil bringe. Men man kan sige, at interessen for de biodynamiske principper og resultater, blandt andet med jordens frugtbarhed, er stigende blandt økologer," siger Klaus Loehr-Petersen. 

Han påpeger, at man som landmand ikke skal vælge at blive biodynamisk på grund af økonomien. Det handler om at have et afbalanceret fokus på vækst og modning og på kvantitet og kvalitet.

"Det er vigtigt at understrege, at bare fordi man er biodynamisk, så er det ikke lokalt og småt. Vi har bedrifter, der er op til 6-700 hektar. Det er store produktionslandbrug, der producerer biodynamisk med Demeter-godkendelse," siger Klaus Loehr-Petersen. 

Foreningen har i år lavet omlægningstjek hos økologer med tilsammen godt 1500 ha. Lige nu er der tilsammen 2900 hektar biodynamisk jordbrug i Danmark. Det er en stigning på 15 % i forhold til sidste år. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.