Hård strid i Arla-top om efterbetaling

Talrige forslag måtte til afstemning, før repræsentantskab enedes om efterbetalingen til andelshaverne.

Der måtte hård og langvarig debat til, før Arlas repræsentantskab i dag kunne enes om efterbetalingen for regnskabsåret 2015 til andelshaverne.

Hele tre alternative forslag måtte til afstemning i forsamlingen af valgte andelshavere, der udgør Arlas øverste myndighed. Det skete, selv om bestyrelsen i forvejen havde valgt at fravige de ellers vedtagne principper i selskabet for konsolidering og efterbetaling, sådan at man kunne udbetale flere penge til de hårdt pressede mælkeproducenter i koncernens syv ejerlande. Det oplyser Arla i en meddelelse.

Under den langvarige debat måtte både adm. direktør Peder Tuborgh og den nytiltrådte koncernfinansdirektør Natalie Knight begge pointere, at mejeriselskabet har strakt sig så langt som muligt for at udbetale penge til andelshaverne. Gik man længere, ville man sætte den finansielle sikkerhed over styr - og det vil på sigt kunne betyde højere renter på selskabets gæld og dermed faldende mælkepris.

Også bestyrelsesformand Åke Hantoft advokerede for bestyrelsens forslag:

"Når vi analyserer situationen vil en højere efterbetaling i sidste ende koste Arlas ejere mere end det giver, fordi renterne på vores lån vil øges og dermed belaste mælkeprisen,” sagde Åke Hantoft.

Fik en tredjedel af stemmerne

De tre forslag gik alle ud på at anvende en højere andel af årets resultat på enten en højere individuel konsolidering eller decideret at hæve efterbetalingen fra den planlagte eurocent per kilo (7,5 danske øre/kg) til 1,5 eurocent.

Den ophedede debat endte med hele tre skriftlige afstemninger. Her var der dog fortsat stor opbakning til bestyrelsen. Det forslag, der nåede højest opbakning, fik 57 ja-stemmer mod 129 nej.

Dermed stemte reelt en tredjedel af repræsentantskabet for at øge udbetalingen - mod bestyrelsens ønske.

Til sidst stemte repræsentantskabet ved håndsrækning for bestyrelsens forslag til disponering af årets resultat. Det betyder, at de danske andelshavere kan se frem til i gennemsnit 7,5 øre/kg i efterbetaling. Pengene ventes at gå ind på mælkeproducenternes konti den 4. marts.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.