Klappede kalve giver mere mælk som malkekøer

Kalve vokser bedre og giver mere mælk som malkekøer, hvis de klappes nogle minutter dagligt i starten af deres liv.

Tre minutters daglig aen på ryggen gav en gruppe tyske kalve så meget ekstra velvære, at de kvitterede med tre pct. ekstra tilvækst i forhold til en kontrolgruppe, som ikke der ikke blev kælet med.

Det interessante forsøg blev udført af en række researchere fra University of Veterinary Medicine i Wien. Forsøget blev udført på 104 holsteinkalve på et østtysk kvægbrug.

Et tidligere studie fra 2013 viste, at kalve med en ekstra høj tilvækst i mælkefodringsperioden opnår en højere mælkeproduktion i deres senere tilværelse som lakterende køer.

DanAvl-konkurrent indgår storaftale med brasilianereSvin 26. september · 07:33

»I forhold til forsøget med de kælede kalve, så kan vægtforøgelsen på tre pct. omregnes til en stigning i mælkeproduktionen på 50 kg pr. ko pr. år,« vurderer Stephanie Lürzel, forsker ved universitet i Wien.

Hun mener, at forklaringen på den højere tilvækst og mælkeydelse skal findes i, at mælkeproducenterne i dag fjerner kalvene fra deres mødre meget tidligt i kalvenes liv. Positiv interaktion med kalvene vil derfor skabe bedre relation mellem dyr og mennesker og give dyrene en større grad af velvære.

Stephanie Lürzel tilføjer, at en god relation mellem dyr og mennesker også har positiv effekt på dyrets accept af at blive håndteret af mennesker senere i livet.

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Untitled image

Hvad hedder det salgsselskab, som Prins Joachim og andre godsejere driver i fællesskab?

  • De Syv Slotte

  • De 5 Gaarde

  • Deres Dagligvarer

  • De 4 Gaarde

Det var rigtigt

Det var forkert