Ko-prutter pillet ud af EUs luftpakke

Europa-Parlamentet valgte onsdag at pille metan fra fordøjelsesprocesser ud af EUs såkaldte luftpakke. Skrappe ammoniak-krav fastholdt.

Et bredt flertal i Europa-Parlamentet stemte onsdag for at undtage udledning af metan fra drøvtyggere fra 2030-reduktionskravene i EUs luftpakke. Det glæder Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild.

»Undtagelsen af metan fra husdyrs fordøjelsesprocesser fra 2030-reduktionsmål i luftpakken er en god nyhed for de klimaeffektive danske mejerier, mælke- og kødproducenter,« siger han.

Løfter på hatten

Martin Merrild retter samtidig en tak til de danske parlamentsmedlemmer, blandt dem især Jens Rohde (V) og Jørn Dohrmann (DF).

De havde forud for afstemningen arbejdet for at samle mere end 40 parlamentsmedlemmer bag et forslag om undtagelse af metan. Det vandt opbakning fra ledende socialdemokrater.

»Vi løfter på hatten for Rohde og Dohrmanns initiativ og arbejde med sagen i landbrugs- og miljøudvalget og for Bendt Bendtsen som også har arbejdet for sagen,« siger Martin Merrild.

Han »kvitterer også positivt for socialdemokratisk støtte til at finde et kompromis.«

Håber på ministerråd

Også kravet om reduktion af ammoniakudledning var til afstemning onsdag.

Udfaldet blev, at de indmeldte mål blev fastholdt, herunder det danske 2020-reduktionsmål på 24 procent. Det er langt over det gennemsnitlige reduktionsmål i EU på seks procent

»Det er ærgerligt, men ikke overraskende, at parlamentet valgte at holde sig til de mål, den tidligere danske regering meldte ind til EU, på trods af den nuværende regerings indvendinger mod 24 procents reduktionsmålet. Vi må nu håbe, at ministerrådet i stedet vil nedsætte de danske reduktionsmål for 2030, siger Martin Merrild.

FAKTA

Afstemningen i Europa-Parlamentet 28. oktober drejede sig om et ændringsforslag til det udkast til et nyt direktiv om nationale emissionslofter (NEC-direktivet), som Kommissionen fremlagde i december 2013.

Afstemningen er afgørende for, hvilke elementer af udkastet, der vil indgå i det videre arbejde med det nye direktiv.

Af særlig betydning for landbruget i Danmark, og i EU som helhed, er de foreslåede reduktionsmål for metan og ammoniak.

Danske mælkeproducenter er blandt EUs mest klimaeffektive og har samtidig den laveste udledning af ammoniak per liter mælk sammenlignet med deres største konkurrenter i EU.

Danmarks reduktionsmål for ammoniak i 2020 på 24 pct. var ikke specifikt til afstemning. L&F finder det stadig uantageligt, at Danmark i 2020 pålægges en ammoniakreduktion, der er fire gange den gennemsnitlige reduktion i EU.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.