Kriseramt andelsmejeri forlader Arla-samarbejde

Arla overtager hele joint venture og giver presset First Milk ny luft.

Det kriseramte First Milk-andelsselskab i England forlader nu det hidtidige joint venture-samarbejde med Arla omkring Westbury Dairies Limited.

En netop offentliggjort aftale mellem de to andelsselskaber betyder, at Arla fremover vil stå alene omkring driften af mejeriet, der ligger i det sydvestlige England, nær Bath.

Mejeriet producerer skummetmælkspulver og smør, og Arla har været partner i joint venturet omkring produktion på mejeriet siden 2010.

»Westbury fabrikken vil fremover være en integreret del af det globale Arla-produktionsnetværk og vil drage fordel heraf. Det vil hjælpe vores UK-forretning til at spille en endnu større rolle i vores globale strategi,« udtaler Peter Giørtz-Carlsen, der er chef for Arlas forretninger i det britiske, i en pressemeddelelse.

First Milk, der altså nu forlader samarbejdet, har i de seneste år været hårdt presset på sin forretning, med faldende mælkepriser og stor udskiftning både på direktionsgang og i bestyrelseslokalet til følge. Flere store besparelsesrunder og også flere frasalg er sat i værk; herunder altså stoppet af produktion i Westbury.

Video: Indbrud i maskinhuset - overraskende tyv afsløret på kameraØkonomi Mandag 6. juni 2016 · 11:10

Mike Gallacher, der er adm. direktør i First Milk, lægger da heller ikke skjul på i pressemeddelelsen, at dagens aftale vil give ny luft til First Milks arbejde for at vende forretningen og dermed også betale en bedre mælkepris til de pressede andelshavere i selskabet.

First Milk vil ifølge aftalen dog ikke fuldstændig forlade mejeriet i Westbury. Ifølge kontrakten skal First Milk fortsat have adgang til at udnytte pulver-tørringsanlægget i bestemte perioder af året, blandt andet når mælkeproduktionen topper.

Ud over skummetmælkspulver-produktionen producerer Arla det britiske smørmærke Anchor samt en række private label-smørmærker på stedet. Produktionsudstyret skulle ifølge parterne være den mest moderne i landet.

Arla oplyser, at de ikke har betalt penge for at overtage hele ansvaret i det nu tidligere joint venture. Mejeriet var i forvejen fuldt ud ejet af Arla.

Joint venturet omkring Westbury blev startet for 12 år siden, da First Milk og Milk Link etablerede samarbejdet. Milk Link er i dag en del af Arla Foods.

Emneord

Arla UK

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Hvem ejer aktiemajoriteten i Case-New Holland?

  • Ford-koncernen

  • Fiat-koncernen

  • Mitsushita

  • Agco

Det var rigtigt

Det var forkert