Landmand har klaret sig med 50 malkekøer i 20 år

Siden 1992 har Per Hausted levet af sin lille malkekvægsbedrift på 50 køer. I de første 20 år arbejdede konen også på gården.

»Jeg har altid haft en idé om, at jeg ikke skulle have et stort landbrug. Det har aldrig været i min interesse«. 

Sådan lyder det fra Per Hausted, der siden 1992 har haft et lille landbrug ved Rødding på 38 hektar og med 50 malkekøer.

»Men jeg havde også en idé om, at det kunne være rart, hvis der var andre end mig her, så jeg ikke skulle gå her mutters alene. De første 20 år var min kone her. Vi fik tre børn i den periode og hjalp hinanden med det hele - både at passe børn og alt arbejdet ude og inde. Jeg synes, at vi har haft en rigtig god tid med det«, siger han.

I 2012, hvor børnene var blevet store, begyndte Anne Dorte Hausted at læse til lærer, fordi hun ikke kunne blive ved med at klare det fysisk krævende arbejde. Per Hausted besluttede sig for at prøve at have en elev på landbruget.

»Det var en positiv oplevelse. Vi har haft elever lige siden«, siger han.

Tid med børnene vægtede højt

I de sidste to år har Anne Dorte Hausted arbejdet som lærer på en friskole.

»Jeg har hele tiden sagt til min kone, at det ikke skulle være sådan, at hun skulle gå herhjemme, hvis hun hellere ville være ude på arbejdsmarkedet. Hun ville gerne være her, mens vi havde små børn. Vi som forældre synes i hvert fald, at vi har fået alle de små ting med. det har vi virkelig nydt«, siger Per Hausted.

»Men det er da klart, at det ville have set pænere ud økonomisk, hvis hun var kommet hjem med en lærerløn i alle de år«, fortsætter han.

De har dog aldrig manglet noget, og der har også været plads til en uges ferie enten i udlandet eller herhjemme i Danmark en gang om året.

Overlever med ekstra indsats

Da ægteparret overtog gården i 1992, var jordpriserne meget lavere end i dag, hvilket har været medvirkende til, at de har kunnet leve af det lille landbrug, mener Per Hausted.

»Jeg prøver at holde de værste håndværkerregninger fra døren. Jeg kan slet ikke lave det hele selv, men alt det, jeg overhovedet kan finde ud af, prøver jeg at lave selv«, fortæller Per Hausted.

Arbejdet i stalden tager for én mand otte-ni timer om dagen. Dertil kommer markarbejdet og forskellige reparationer af inventaret.

»Det ender med at være rigtig mange timer, og det har det været hele vejen igennem. Det er det nok også nødt til for, at det overhovedet skal lykkes at leve af det. Det har nok været dobbelt arbejdstid, og man kan spørge sig selv om, hvor smart det lige er. I forhold til den indtjening der er ved at producere mælk, så er det i hvert fald ikke en høj timeløn«, siger han.

Da Anne Dorte Hausted stadig arbejdede hjemme på gården, malkede de to gange om dagen. Efter de har fået medhjælper på, malker de tre gange om dagen , hvilket er med til at betale noget af elevlønnen.

»Efter hun er kommet ud på arbejdsmarkedet, kan jeg mærke, hvor kort en almindelig arbejdsdag er, for jeg arbejder både før, hun tager afsted, og efter hun er kommet hjem - og også i weekenderne«, siger Per Hausted.

Faktaboks

  • Anne Dorte og Per Hausted overtog ejendommen i 1992 efter Per Hausteds forældre.
  • Bindestald med plads til 50 køer.
  • Driver 38 hektar, hovedsageligt med majs til foder, men har også korn og græs.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.