L&F: Krise-millioner bør gå til mælkeproducenter

EUs krisepakke på 500 mio. euro er finansieret af superafgifter. Derfor mener Landbrug & Fødevarer, at de 83 mio. kr., Danmark får, bør gå til mælkeproducenterne.

Landbrug & Fødevarer opfordrer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til udbetale den danske andel af EUs krisepakke direkte til de danske mælkeproducenter.

Der er tale om 83 mio. kr, eller et gennemsnitligt beløb pr. mælkeproducent på cirka 28.000 kr., vurderer Landbrug & Fødevarer.

»Vi har drøftet de forskellige muligheder, og vores melding til ministeren er, at eftersom krisepakken er finansieret af de superafgifter, som mælkeproducenterne har indbetalt til EU, så bør pengene også gå tilbage til mælkesektoren,« siger Lone Saaby, erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer.

Efter produktion

Det er samtidig Landbrug & Fødevarers indstilling, at pengene udbetales som direkte støtte til de enkelte mælkeproducenter, og at fordelingen af de 83 mio. kr. sker i forhold til den mængde mælk de producerer.

»Vi lægger vægt på, at pengene udbetales på en måde, der giver likviditet på bedrifterne, ligesom det er meget vigtigt med en enkelt model,« siger Lone Saaby.

Udbetaling kan trække ud

Inden kvægproducenterne kan gøre sig håb om at se de 83 mio. kr., skal EUs medlemslande på et ekstraordinært ministerrådsmøde i oktober melde ind, hvordan de har tænkt sig at spendere de »nationale konvolutter«.

Derefter skal de nødvendige retsakter udarbejdes.

Derfor er det formentlig tvivlsomt om pengene kan nå at komme til udbetaling sammen med landbrugsstøtten i december (grundbetaling, grøn støtte m.v.)

Pres for hurtig udbetaling

»Under alle omstændigheder vil Landbrug & Fødevarer lægge maksimalt pres på for, at det kan ske så hurtigt som overhovedet muligt,« siger Lone Saaby.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har endnu ikke forholdt sig officielt til forslaget fra L&F, men hun har på forhånd ladet forstå, at hun ville lytte til landbruget, inden hun beslutter, hvordan pengene fordeles..

FAKTA:

De 83 millioner kroner er Danmarks andel af den samlede krisepakke på i alt 500 mio. euro - godt 3,7 mia. kr. - som EU-Kommissionen har afsat.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.