L&F: Nye tal for antibiotikaforbruget i EU er alarmerende

Nye tal fra Det Europæiske Medicinagentur viser, at antibiotikaforbruget i husdyrproduktionen er stigende i en række lande. Landbrug & Fødevarer ønsker i forbindelse med åbningen af den årlige kongres for svineproducenter politisk handling nu.

En ny opgørelse fra Det Europæiske Medicinagentur viser, at det i flere lande går den forkerte vej med antibiotikaforbruget i den europæiske kødproduktion.

Det påpeger Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse. Det samlede antibiotikaforbrug i Danmark er i den seneste opgørelse faldet en smule. I to lande går det den forkerte vej. Forbruget i Italien og Spanien er steget med mellem 20 og 25 procent i forhold til 2013. I Spanien bliver der nu brugt mere end ni gange så meget antibiotika i dyreproduktionen end i Danmark, skriver L&F.

"Det er vanvittige tal, vi nu ser i de sydeuropæiske lande. Et forbrug der i forvejen lå markant over det danske er nu steget endnu mere. Vi må bare sige, at hvis vi virkelig skal antibiotikaresistens til livs, så er det slut med at tale om at gøre noget. Vi skal have politikerne på banen nu," siger formand for Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer, Erik Larsen.

Et af temaerne for årets kongres for svineproducenter, der i dag skydes i gang i Herning, er netop antibiotikaforbruget. De ca. 2000 deltagere, der har deres daglige gang i svineproduktionen, vil kunne høre om forsøg og nye måder at nedbringe forbruget på.

"Selvom vi i Danmark er noget nær dukse, når vi kigger på de andre europæiske lande med en betydelig husdyrproduktion, så arbejder vi hele tiden på at nedbringe antibiotikaforbruget. Men jeg kan ærligt talt godt forstå, hvis man som landmand tænker, om det overhovedet kan nytte noget, når man ser på udviklingen i resten af EU," siger Erik Larsen.

I den nye rapport fra Det Europæiske Medicinagentur (EMA), kan man se, at der også er nogle lande, der har forbedret sig. I Tyskland har man fx nedbragt antibiotikaforbruget med 30 mg pr. kilo kød på et år. Den dårlige nyhed er bare, at det tyske forbrug stadig er tre gange så højt som i Danmark.

"I stedet for at danske politikere bruger deres tid på, at trække ministre i samråd, kræve redegørelser og optræde i medierne, vil jeg gerne opfordre til, at de gør deres stemmer gældende på EU-niveau. Det er her, vi har brug for, at der gøres noget. Jeg håber, at politikere over en bred politisk kam kigger på tallene her, og tager det alvorligt," siger Erik Larsen.

Rapporten afslører også, hvilke typer antibiotika der bliver brugt i de enkelte lande. Særligt er det bekymrende, at nogle af de stærkt resistensskabende antibiotika, som WHO kraftigt fraråder at bruge, stadig bliver brugt i blandt andet Spanien og Italien.

"Vi kan se, at salmonella-bakterier i importerede fødevarer og blandt rejserelaterede tilfælde ofte er resistente overfor antibiotika, der er vigtige til behandling af syge mennesker. Det skyldes det høje generelle antibiotikaforbrug i mange lande syd for Danmark, men brugen af bestemte antibiotika som fx fluoroquinoloner er en særlig faktor. Det er mærkeligt, at man ikke har gjort en politisk indsats for at stoppe forbruget," siger Jan Dahl, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer med fødevaresikkerhed og antibiotikaforbrug som ekspertområde.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.