Mælkepris stiger på global børs - hvorfor ikke Arlas afregning?

Jais Valeur siger, at flere tendenser spiller ind på pris, som Arla får for deres varer, men at de globale auktionsprisers stigning er positiv.

De sidste tre auktioner er prisen steget på den globale mælkebørs, Global Dairy Trade. Alligevel melder Arla ud i dag, fredag, at deres afregning til andelshaveren er uændret for februar, og at der er sandsynlighed for yderligere prisfald.

Landbrugsavisen.dk har spurgt Jais Valeur, koncerndirektør med ansvar for global produktion og produkter, hvorfor Arla fortsat er skeptisk i forhold til afregningen, trods positiv tendens på GDT.

”Det ser ikke positivt ud, men det kan se ud som om, at markedet har stabiliseret sig,” siger Jais Valeur om trenden lige nu.

GDT ikke Arla-pris én til én

Han påpeger, at prisudviklingen på GDT ikke kan overføres direkte til den pris, Arla får for deres varer. GDT-børsen spiller en større rolle for Fonterra, det store new zealandske mejeriselskab, men kun en mindre rolle for Arla. Omtrent 10 procent af Arlas omsætning er industrisalg, kaldet commodities, og heraf sælges kun en mindre del på GDT.

”Selvom  vores varer ikke er solgt der, så afspejler  den selvfølgelig en pris på et marked, men det er kompliceret, eftersom der er mange forskellige varekategorier og kontraktlængder. Derfor slår udviklingen ikke igennem én til én,” siger Jais Valeur.

Dog er det positivt, at GDT er steget flere auktioner i streg nu.

”Det ser ud som om, at der ramt en bund i markedet, at prisen er stabiliseret på dette niveau, men det er for tidligt at sige, at den går op endnu.”

Kontrakter skal genforhandles

”Vi er lidt forsigtige med at melde noget ud om mælkeprisen, for der er en stor usikkerhed. Vores forretning er jo mest mærkevarer og private label. Især ved private label er mange kontrakter lavet, før det gik nedad. De kommer til genforhandling. Det er derfor, vi ser et lidt blandet billede, når det kommer til vores egen afregning,” siger Jais Valeur.

”Hvis vi kigger på effekten af Ruslands embargo, så ramte det først og fremmest salget af ost. Det er vi ikke helt færdige med at se den fulde konsekvens af. På ost er der mange forskellige priser, men hvis vi ser på auktionen, så falder netop prisen på ost, og der er fortsat et voldsomt pres på ost. På pulver ser det mere stabilt ud,” siger Jais Valeur.

Kina skal tilbage på markedet

De kinesiske opkøbere lader vente på sig, pointerer han.

”Vi skal gerne have Kina tilbage, og vi skal have fundet nogle nye markeder til osten, før vi igen kan begynde at snakke om den positive trend,” siger Jais Valeur.

Netop den gode prisudvikling på GDT kan også afspejle, at Fonterra er i lavsæson med hensyn til mælkeudbud. Omvendt er Europa på vej ind i højsæson.

Positivt at højsæson ikke giver lavere GDT-pris

”Det, der er positivt er, at EU er på vej ind i højsæson, og det ser ikke ud til at have indflydelse på GDT,” siger Jais Valeur.

Endnu et positivt aspekt er, at den lave mælkepris får flere ind på markedet.

”Der er en pris-elasticitet. Der kommer simpelthen nye kunder ind i markedet, fordi prisen er lav,” siger Jais Valeur.

Faktaboks

Afgørende for pris

- Mængder udbudt. På det seneste har mælkeprisen steget, derfor øgede mange landmænd produktionen.

- Efterspørgsel. På grund af høje priser kan aktører gå ud af markedet. Når Prisen bliver lav, kommer der nye kunder til.

- Sæson. New Zealand er på vej ind i sæson med lavt mælkeudbud, Europa på vej ind i højsæson.

- Kontraktperioder (korte- mellem lange – lange). Nogle kontrakter kører langt, andre længere. Det vil sige, at udviklingen på markedet - både på godt og ondt - slår igennem med forsinket kraft hos mejerierne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.