Mælkeproducent: Hjælp, min majsensilage stinker af alkohol

Blog fra mælkebedriften: Heine Kuhr har oplevet en alkohollignende lugt i den nederste meter af majsensilagen i en af køresiloerne, og den del er nu blevet nedgraderet fra foder til biogasmateriale.

Af Heine Kuhr, mælkeproducent - fortalt til Stig Bundgaard 

Jeg er blevet nødt til at kassere den nederste meter af et lag på seks meter majsensilage fra en af vores køresiloer.

Den nederste meter ensilage i siloen er nærmest giftig. Den stinker simpelthen af alkohol, som vi plejer at kalde den lugt, selvom det vist nok er en form for syre - så man er ved at dejse bagover, og køerne vil ikke spise den.

Vi kan lugte alkohol, bare vi tager en skovlfuld fra stakken, og det lugter også i hele stalden, hvis noget af den dårlige ensilage kommer med i det automatiske fodringsanlæg. Jeg kan lugte alkolholen, men har ikke målt på det, så i denne situation ville det have været brugbart med en nem test, fx en form for lakmuspapir.

Majsen i køresiloen blev høstet i september, meget tør, med højt stivelsesindhold og god fordøjelighed.

Vi er begyndt at tage foder fra den pr. 1. februar. Overdækningen på køresiloen ser ud til at have været fin og i orden. Stakken blev kørt sammen med to gummigeder, og på det punkt giver vi den altid hele armen.

Tørstofindhold falder ned i stakken

Jeg har målt, at tørstofindindholdet i ensilagen falder fra ca. 34 procent i toppen til 33 procent i midten og 31 procent nederst i stakken. 

Foderet har jo en stor egenvægt, som presser vandet ned i stakken. Nu spekulerer jeg på, om vi har mast ensilagen for meget sammen, når siloen i forvejen er seks meter høj, så strukturen er blevet smadret, og den ikke kan holde på fugtigheden, som så løber nedad i stakken.

Måske skulle vi have kørt mindre i den nederste halvdel.

Og kan majsensilage med lige præcis den fugtighedprocent og med et højt energiindhold begynde at omforme sig til en slags alkohol?  Konsulenten mener også, at processen kan være sat ekstra i gang, fordi majsen i september 2018 kom ind fra marken 10 grader varmere end i et normalår.

Vi har dræn i den pågældende køresilo, men fordi det er en plansilo kan væsken have svært ved at løbe væk. 

Bytter om med majs til biogas

Vi kommer nok til at kassere en fjerdedel af majsensilagen fra denne køresilo, og det betyder at jeg hver dag nu skal finde 5 ton majsensilage andetsteds fra.

Heldigvis lægger vi noget af det dårligste majs med visne planter mv. fra til at komme i biogasanlægget. Det er tungt fordøjeligt majs, men alligevel et bedre foder end alkohol-majsen, og derfor har jeg lavet en bytter, så biogasmajsen bliver til foder til kvierne, og alkohol-majsensilagen kommer i biogasanlægget.

På den måde kommer det ikke til at betyde det store for os med den ødelagte majsensilage, og det har ikke påvirket køernes mælkeydelse. Men det er selvfølgelig vigtigt, at jeg finder fejlen, så jeg en anden gang kan agere hurtigt og rette op.

Jeg regner med, at en konsulent kommer ud og kigger på min majsensilage i denne uge.

 

Faktaboks

Heine Kuhr

  • Medejer af I/S Kuhr Hedegaard, blogger for Kvæg Plus
  • 10 ansatte
  • 600 årskøer, Holstein
  • Ydelse i snit: Godt 11.000 kg EKM leveret
  • GA malkekarrusel, 60 pladser indvendig, malker to gange om dagen
  • 800 hektar med slætgræs, majs og korn til salg, egne maskiner   
  • Gårdbiogasanlæg, produktion af 10.000 slagtesvin årligt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.