Megastor kvægbedrift solgt for 1,1 mia. kr.

Kinesiske investorer har købt Australiens største mælkebedrift.

Australiens største og ældste selskab inden for mælkeproduktion er blevet solgt for 220 mio. australske dollar eller godt 1,1 mia. kr. Aktiemajoriteten i det 190-årige Van Diemens Land Company (VDL) på Tasmanien er solgt til to kinesiske investorer, skriver The Australian.

Handlen er en af australsk landbrugs største salg til udenlandske investorer, og den kræver myndighedernes godkendelse, idet prisen ligger langt over den grænse på 15 mio. dollar for udenlandske opkøb, der blev sat tidligere på året.

Kinesiske investorer
De to kinesiske investorer Hu og Zhang vil hver købe omkring 35 procent af VDL fra den nuværende new zealandske ejer New Plymouth Council. Den sidste tredjedel er købt af den australske Lempriere familie, der handler med uld, og som i 2012 organiserede salget af Australiens største bomuldsfarm til et andet kinesisk selskab for 240 mio. dollar.

Hverken Hu, som er delegeret i Kinas Nationale Folkekongres og formand for Hongkong City Universitet, eller den australsk-uddannede kinesiske bygherre og kulmilliardær Zhang har tidligere haft tilknytning til landbruget, men til gengæld har de begge adgang til distributions- og afsætningskanaler for australske mejeriprodukter i Kina og Hongkong.

De har desuden planer om at udvide og udvikle mælkeproduktionen og tilhørende infrastruktur for at imødekomme Kinas stigende efterspørgsel efter modermælkserstatning og sundhedsdrikke til Kinas aldrende befolkning.

18.000 køer
VDL ejer 25 bedrifter med 18.000 malkekøer og 19.000 hektar frugtbar landbrugsjord i det nordlige Tasmanian. Placeringen af VDL i et fjerntliggende område med verdens reneste luft og vand ventes at blive et stort aktiv i markedsføringen i Kina.

VDL producerer mere end 100 millioner liter mælk om året, hvilket gør selskabet til Australiens største enkeltstående mælkeleverandør. VDL har uofficielt været til salg de seneste tre år med potentielle kinesiske investorer i en fremtrædende rolle.

Den tasmanske regering er angiveligt begejstret over at have tiltrukket kinesisk kapital til Australiens mindste og fattigste stat.

Handlen har givet anledning til en masse kommentarer på The Australians hjemmeside. De spænder fra ren begejstring til raseri over at sælge ud af jorden til kommunisterne i Kina. Andre glæder sig over, at VDL nu i det mindste delvist kommer på australske hænder igen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.