Mejeriboss: Mælkeprisen presses af hårdt marked og miljøregulering

FrieslandCampinas topchef ser ingen snarlig bedring i mælkepriserne.

»Usikkerhed«.

Det er det afgørende og vigtigste ord i FrieslandCampinas beskrivelse af, hvordan forventningerne er til mejerimarkederne i 2016.

Dermed lægger topchef Roelof Joosten, der er adm. direktør for det hollandske mejeriselskab, sig på linje med resten af verdens mejeribosser: Der er ingen håb om snarlig bedring for mælkeproducenterne.

Tværtimod er der yderligere usikkerhed for de hollandske andelshavere på grund af politiske planer.

»Global mælkeproduktion forventes fortsat at stige i 2016. Situationen med hensyn til levering af råmælk i Holland er usikker, dels på grund af usikkerhed forbundet med detaljerne i den påtænkte fosfatregulering,« skriver direktøren i regnskabsberetningen.

Storbritannien vil have dansk standard for antibiotikaforbrug 5. december · 15:05

Han påpeger tillige, at det er usikkerhed, om efterspørgslen på mejeriprodukter verden over vil stige lige så meget som produktionen. Her bliver Kina og Rusland afgørende, mener han.

»Som et resultat af denne udvikling, forventes priserne på de mest udbredte mejeriprodukter at forblive under pres i nogen tid,« lyder det.

Olieprispres og stagnation

Ligesom verdens øvrige mejerier vil FrieslandCampina tage sine modtræk i form af besparelser på produktionsanlæg og i adminsitrationen for at bøde op for prisfaldene.

»Resultatet for 2016 forventes at være under pres på grund af den lave oliepris og efterfølgende stagnerende økonomi i olieeksporterende lande som Nigeria og Mellemøsten, de geopolitiske spændinger i flere regioner og den forventede stigning i mængde af råmælk,« skriver topche Roelof Joosten, der dog til sidst kommer med et lille forårstegn:

»På længere sigt er udsigterne fortsat positive. Som verdens befolkning vokser og velstanden stiger i mange regioner, vil efterspørgslen efter fødevarer, især mad der er rig på næringsstoffer som mejeriprodukter, fortsætte med at stige.«

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Untitled image

Hvad er navnet på den traditionsrige kålsort, der spises som tilbehør til julemiddagen?

  • Hvidkål

  • Rødkål

  • Grønkål

  • Brunkål

Det var rigtigt

Det var forkert