Nej tak i DK - giver svenske mælkebønder 7 øre ekstra

Svenske landmænd nyder godt af, at de får kanaliseret støtte fra dagligvaregigant uden om mejeriet og direkte til dem.

I Sverige har dagligvarekæden ICA siden september kørt et tiltag, hvor de svenske bønder får ekstra for deres mælk. Det sker i samarbejde med LRF, det svenske svar på Landbrug & Fødevarer, der sikrer, at pengene går direkte til svenske mælkebønder.

Nu har landbrugsmediet ATL beregnet, at producenterne i snit har fået 7 svenske øre ekstra pr. kg mælk. Det svarer til 5,6 danske øre.

Fra slutningen af december frem til 11. januar havde initiativet sikret 55 mio. svenske kroner. Pengene kommer både fra forbrugere, der vælger en vare til en merpris, eller direkte fra ICA.

"Det er selvfølgelig ikke nok til at redde de mest udsatte gårde, men hver en øre er vigtig i denne situation," siger Jimmy Larsson, afdelingschef for jord- og skov ved LRF Konsult.

Hun kaldte gylle for gift: Nu møder hun BL-formand ansigt til ansigtKvæg · Mark · Svin · Teknik · Økonomi 25. maj · 10:47

Initiativet minder om Rema 1000's, der dog adskiller sig ved, at pengene går til Arlas fælleskasse, hvorfor pengene også kommer eksempelvis svenske, britiske og tyske Arla-bønder til gavn. Rema 1000 har oplyst, at de 50 øre ekstra, forbrugeren giver, har mundet ud i et tocifret millionbeløb ekstra til Arla.

I Danmark har Coop ønsket på samme vis som ICA at sikre ekstra penge eksklusivt til danske landmænd, men det har ikke været muligt for dagligevaregiganten at finde en model. Mejeriforeningen ville gerne fordele pengene, men ville ikke blande sig i, om mejerierne fordeler støttekronerne kun til danske landmænd eller også deler dem med deres øvrige, udenlandske andelshavere.

I Sverige har LRF's rådgivningsorgan, LRF Konsult, hjulpet ICA med at kanalisere pengene direkte til de svenske mælkeproducenter.

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Hvem var administrerende direktør i Arla, da fusionen med MD Foods blev gennemført i 2000?

  • Åke Hantoft

  • Åke Altmodig

  • Anders Modig

  • Åke Modig

Det var rigtigt

Det var forkert