Ny rapport: Sådan bliver mælkeprisen de næste 10 år

Ny rapport forventer bedre mælkepriser de kommende ti år. Dog uden jubelniveauer.

En mælkepris på et niveau af 41 US-dollars/100 kg standardmælk; svarende til 2,72 kr/kg over de næste ti år.

Det forventer IFCN, International Farm Comparison Network, i sin nyeste rapport om fremtidsudsigterne frem mod 2025.

»Ved dette prisniveau forventer vi, at verdens efterspørgsel på mælk vil balancere med udbuddet,« lyder det i rapporten, der sætter standardmælk til fire procent fedt og 3,3 procent protein.

Sammenlignet med 2015-niveauet er det et prisniveau, der ligger 46 procent over. Men sammenligner man med prisniveauet fra 2007 til 2014, så er det stort det samme, målt på verdensplan. Her var prisen nemlig på 40 US-dollar/100 kg; svarende til 2,66 kr/kg.

8,5 gange mere mælk end New Zealands produktion

IFCN’s analytikere forventer, at der også i de kommende 10 år skal produceres væsentlig mere mælk for at efterkomme forbrugernes appetit.

Den samlede produktion i 2025 forventes derfor at skulle runde 1038 milliarder tons standardmælk, mod 830 i 2015. Det er en samlet stigning på 25 procent, eller årligt på 2,3 procent.

»Det svarer til 8,5 gange den nuværende mælkemængde i New Zealand i ekstra mælk,« lyder det i rapporten.

Samtidig forventer man, at den gennemsnitlige ko vil øge sin ydelse fra 2,1 ton per år til 2,5 tons i 2025. Alligevel bliver der brug for en stigning i antallet af køer på ni procent over de 10 år.

Den stigning vil dog ikke ske i Vesteuropa, hvor man forventer et fald i antal dyr på tre procent over de næste 10 år.

Vilde ændringer i Sydasien

Bemærkelsesværdigt er det, at den gennemsnitlige bedriftsstørrelse på verdensplan i 2015 var på 2,9 køer per farm. Her forventer man, at der i gennemsnit vil blive en stigning på 28 procent, sådan at gennemsnitsfarmen vil få 3,7 hoveder; enten bøfler eller køer, i 2025.

I Afrika vil der komme markant flere mælkebedrifter, mens Sydasien vil få nogle markante og mærkbare forandringer. Forskerne forventer, at halvdelen af hele verdens vækst i mælkeproduktionen vil ske her. Det betyder også, at der skal markant flere køer og bøfler til. Samtidig vil der dog ske et fald i antallet af bedrifter på hele 17 procent, mens den gennemsnitlige ydelse vil stige med 31 procent.

Samlet set forventer IFCN-rapporten, at produktionen per bedrift, der er steget med 16 procent over de sidste ti år, vil accellerere yderligere, sådan at den vil vokse med hele 47 procent frem mod 2025.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.