Snart kan oste og andre mejeriprodukter måske være lavet af rester fra netop osteproduktion.
Det er perspektivet i et projekt, som spanske forskere og virksomheder har fået støtte til fra EU-kommissionen på 1,2 mio. euro, knap ni mio. danske kroner.
Bioplastikken hedder BHP og bliver lavet ved at fermentere de store mængder af ostevalle, der årligt bliver til overs og i dag bliver behandlet som affald. I fremtiden kan det altså forvandles til bioplastik og dermed anvendes til indpakning, mener folkene i AINIA, et spansk teknologicenter. Det skriver dairyreporter.com.
Ostevallen i projektet er kommet fra det spanske mejeri Central Quesera Montesinos og også emballagevirksomheden Embalnor fra Portugal har deltaget. Sidstnævnte går nu i gang med en egentlig produktion, rapporterer netmediet.
Fordelen ved valle-plastikken er i forhold til traditionel plastik, at den kan nedbrydes bedre af naturen, ligesom den også giver et lavere CO2-aftryk.
I Europa i dag bliver der årligt produceret 75 mio. tons ostevalle. Heraf bliver hele 40 procent ikke anvendt, men må bortskaffes som affald.
Kommentarer