Sådan sikrer amerikanere sig mod prisudsving på mælk

Man kan opnå en høj sikkerhed for sin mælkepris, men jo større sikkerhed, des dyrere.

Mens store prisudsving på mælk er af nyere dato her i Europa, har det været hverdag i USA i 20 år, og prisudsving på 50 procent er ikke unormale. Amerikanerne har da også udviklet systemer, så man kan sikre sig mod prisudsving, noget långiverne værdsætter.

Det kunne Mark Stephenson, chef for analyse af mejeripolitik på University of Wisconsin-Madison i USA, fortælle på kvægkongressen mandag.

»Hvis banken ejer mere end 60 procent af en bedrift, begynder de at blive nervøse,« forklarede han til morskab for de tilstedeværende.

Men prissikring kan være med til at berolige bankerne.

Beslutning et år før

Ifølge Mark Stephenson, benytter nogle mælkeproducenter sig af kontakter, hedging og optioner for at sikre mere forudsigelige priser eller minimumspriser. Det kræver dog, at man træffer en beslutning om, hvad man vil, et år i forvejen. Han peger på, at mælkeproducenterne bruger de såkaldte futures til at se markedets forventning til mælkeprisen fremadrettet.

»Futures er en svamp af informationer om fremtiden,« sagde han.

Man kan ifølge Mark Stephenson sikre sin mælkepris i større eller mindre grad gennem et særligt program. Investerer man meget, får man en høj prissikkerhed og investerer man mindre, får man en mindre sikkerhed. Det er i realiteten forskellen på mælkepris og foderpris, man forsikrer, idet det er de to faktorer, der afgør, om man får et godt resultat.

Favoriserer små brug

En lille investering giver en lille sikkerhed og sikkerheden kan øges gradvist. Hvis forskellen på foderpris og mælkepris har været høj to måneder i træk, træder forsikringen i kraft.

Det såkaldte »margin protection programme« adskiller sig fra egentlige futures ved at man kan skræddersy det til bedriften. Man kan kun forsikre en vis andel af sin historiske mælkeproduktion og ordningen favoriserer mindre producenter, så de første 180 ton er billigere at forsikre end mængder derover.

Ifølge Mark Stephenson prissikrer under halvdelen af producenterne deres mælkeproduktion. Cirka fem procent af  er prissikret gennem traditionelle futures, mens cirka en tredjedel bruger det særlige prissikringsprogram. De fleste prissikrer sig dog kun minimalt, så de er sikret mod priser, der vil tage livet af bedriften på sigt.

Ved futures er fidusen at sikre sig minimum 7-9 måneder ud i fremtiden, eftersom analytikerne har svært ved at forudsige prisudviklingen så langt ud i fremtiden. Derved kan du få en pris, der er tæt på en gennemsnitspris - uden de store udsving.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.