Vestjyde sår majs: "Det er tørt, så frøene skal ned i fem centimeter"

Vejret har været varmt og solrigt i denne uge, og derfor har Jacob Ulv Christensen ved Esbjerg øget sådybden for majsen.

Kvægbruger og maskinstationsejer Jacob Ulv Christensen er godt i gang med majssåningen. Han har sået 30 procent af sine egne 50 hektar, hvor han planlægger at så majs. Han forventer at være færdig med sin egen såning i midten af næste uge.

Foruden sin egen bedrift, driver Jacob Ulv Christensen også en maskinstation. For to uger siden var han så småt i gang med at så for sine kunder.

"Forrige uge meldte de koldt vejr, og der såede vi i en dybde omkring fire centimeter," siger han.

"En øverlig såning kan give mulighed for hurtig spiring, men der er ikke altid fugt nok i den dybde," forklarer Jens Ulv Christensen. Han har derfor øget sådybden til mellem 4,5 og fem centimeter.

"De skal ned til fugtig jord - jo tørre vejr, jo dybere sætter vi majsen, men det er selvfølgelig en vurderingssag,” siger han.

Jacob Ulv Christensen har sine jorde ved Tjæreborg ved Esbjerg. Her er jordtypen omkring JB3-4, forklarer han.

GØdskning

Jacob Ulv Christensen bruger i år majssorten Emblem, det er den samme som sidste år. Han kører et normalt sædskifte, med græs og korn.

Gødskningsstrategien indbefatter 60 ton kvæggylle inden såning. Der er forskel på kvæggylle og slagtesvingylle, som han kalder det.

"Kvæggylle er bedre til majs, fordi det tager længere tid at omsætte kvælstoffet i den slags gylle. Det passer godt til majs på grund af den lægere vækstsæson," forklarer han.

Slagtesvingylle bruger han på sine kornmarker, hvor vækstsæsonen er kortere.

"Mine arealer får 150 kilo startgødning i NPK 20-9-0," oplyser Jacob Ulv Christensen.

Slut med biogas

Han er dog gået betydelig ned i antal hektar til majs, fordi han i år ikke sælger til biogas i Tyskland. Sidste år havde han 120 hektar majs, hvoraf 80 gik til biogas.

"I år har vi cirka 50 hekatr med majs, og så sår vi mere korn, og det er simpelthen på grund af priserne," forklarer han.

På bedriften er de også startet med slagtesvin, hvorfor en lidt større del går til foder. Jacob Ulv Christensen har nu en årlig produktion af cirka 13.000 slagtesvin samt 140 årskøer.

Bedre end sidste år

Sidste år var vejret skiftende, og det betød Jacob Christensen kun kørte en dag eller to ad gangen. Det gode vejr har ladet vente på sig, men det har ikke betydning for majssåningen, mener han.

"Tværtimod – hvis det her vejr fortsætter, så kan vi kører flere dage i træk og så er vi hurtigt færdige," siger Jacob Ulv Christensen.

På trods af at såningen er en uge senere end sidste år, er tidspunktet alle tiders, siger Jacob Ulv Christensen.

"I mine øjne er det helt optimalt. Midten af maj er en fin tid for majs, der er varme i jorden, og så går det stærkt med, at de spirer og sætter rodnet," fortæller han.

Selv sår han med en Väderstad Tempo F8 otterækket såmaskine, årgang 2014.

 

Faktaboks

Jacob Ulv Christensen

400 hektar

40-50 hektar med majs

Ca. 13000 slagtesvin

140 årskøer

Maskinstation: Sår 1000 hektar majs om året for kunder

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.