Danmark i ensom protest: Stemmer nej til statsstøtte til mælkeproducenter

Danmark stemte som det eneste EU-land imod forslag om at lade EU-staterne støtte mælkeproducenter for at producere mindre mælk

Danmark har som det eneste EU-land vendt tomlen ned for EU-kommissionens forslag om at indføre en form for frivillig regulering af mælkeproduktionen i EU.

Danmark stemte imod, 21 lande stemte for, og seks stemte hverken for eller imod, ved en afstemning i en rådgivende komité om kommissionens forslag 31. marts.

Kan give statsstøtte i periode

Forslaget, som skal skabe mulighed for en forbedring af de dramatisk lave mælkepriser ved at tage toppen af produktionen, betyder, at EU-landene i en periode på foreløbig seks måneder får mulighed for at give statsstøtte til mælkeproducenter, som frivilligt drosler deres produktion ned.

Ifølge forslaget skal der kunne udbetales op til 15.000 euro (ca. 112.000 kr.) i statsstøtte pr. mælkeproducent pr. år som kompensation.

Ordningen skal kunne forlænges efter behov.

Dansk nej til brug her

Den danske fødevareminister Esben Lunde Larsen sagde allerede ved rådsmødet 14. marts, hvor principbeslutningen om at indføre ordningen blev vedtaget af EUs landbrugsministre, at Danmark ikke vil benytte sig af ordningen.

Markedskræfter skal råde

»Vi er grundlæggende af den opfattelse, at det er markedskræfterne, der skal regulere markedet,« sagde Esben Lunde Larsen dengang.

»Det er ikke en vej, vi ønsker for dansk landbrug. Vi skal udvide vore markeder, så vi kan afsætte vore produkter.«

Esben Lunde Larsen gav dog ved samme lejlighed udtryk for »respekt« for, at EU-Kommisissionen åbnede for den frivillige ordning, som andre lande måtte ønske at benytte.

Men den holdning er tilsyneladende ændret siden da.

Det er dog ikke lykkedes at træffe ministeren for en ny kommentar til det danske særstandpunkt.

L&F: Tror ikke på effekt

I Landbrug & Fødevarer oplyser EU-politisk chef Niels Lindberg Madsen, de er skeptisk overfor EU-kommissionens ordning.

»Vi er principielt modstander af forslaget, fordi det indebærer en udbudsregulering, som vi er imod, og som vi mener, er den forkerte vej at gå.«

»Samtidig tror vi ikke på, at ordningen kommer til at betyde noget for prisdannelsen i EU, som i sidste ende er et åbent marked,« siger Niels Lindberg Madsen.

Irere sagde ja - for enigheden

En række EU-lande, som på linje med Danmark er i gang med øge mælkeproduktionen efter kvoternes bortfald, har i modsætning til Danmark valgt at stemme for den frivillige ordning.

Det gælder bl.a. Irland, som har investeret massivt i at udvide mælkeproduktionen efter kvoternes afskaffelse.

Her vil man ikke selv benytte den frivillige ordning.

Alligevel stemmer Irland ja til forslaget »i samarbejdets ånd«.

Sådan stemte de

Imod: Danmark.

For: Frankrig, Tyskland, Portugal, Belgien, Litauen, Estland, Grækenland, Spanien, Malta, Cypern, Sverige, Finland, Slovenien, Luxemborg, Italien, Storbritannien, Østrig, Ungarn, Tjekkiet, Bulgarien og Irland.

Stemte blankt: Polen, Rumænien, Holland, Letland, Kroatien, Slovakiet.

Afstemningen fandt sted 31. marts i en rådgivende komité »Management Committee« under EU-Kommissionen, hvis medlemmer er udpeget af medlemsstaterne.

Med kvalificeret flertal for ordningen er der udsigt til, at reglerne om den nye ordning vil kunne træde i kraft om et par uger.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.