Mælkeprisen i første stigning i fem måneder

GDT stiger med 14,8 pct. ved dagens auktion. Det er første stigning siden marts. Dog blev færre mængder handlet

Mælkeauktionen Global Dairy Trade (GDT) er faldet siden midten af marts, og i dag, tirsdag, steg indekset med 14,8 pct.

Det er dermed første stigning i fem måneder.

De sidste tre auktioner - fra starten af juli frem til nu - er der sket store fald på seks, elleve og ni pct. Men nu er der altså tilsvarende en stor stigning.

Indekset lyder nu på 590. Der er altså stadig tale om meget lave priser på GDT i et historisk perspektiv.

Der blev handlet 36.700 tons. Det er betydeligt mindre end sidste auktion i starten af august, hvor der blev handlet 48.500 tons.

Udbuddet har dermed været mindre ved denne auktion. Det går imod erfaringen fra sidste år, hvor samme auktion oplevede en stigning i mængderne på GDT. Ved auktionen samme tidspunkt sidste år blev der således handlet 45.400 tons, med fald i pris-indeks på 0,6 pct. Året før, i 2013, blev der handlet 56.100 tons med en prisstigning på godt to pct. Det er mængder, som normalt leveres i oktober-november, der sælges på nuværende tidspunkt på GDT. Det er begyndelsen på højsæsonen i New Zealand, hvor sommeren er ved at starte. Mange køer går på græs på New Zealand og får således god foder i den tid.

Glad Arla-direktør

Thomas Carstensen, direktør for Arlas globale råvarehandel, er glad for dagens GDT-auktion.

”Jeg synes jo altid, at en positiv auktion med over fem pct. stigning er særdeles positiv. Men jeg vil også mane til forsigtighed, for jeg vil gerne se et par auktioner med en positiv tendens med en stabil efterspørgsel,” siger Thomas Carstensen.

Det new zealandske mejeri Fonterra har på denne auktion ændret produktmikset, så der var mindre mængder af sødmælkspulver, fortæller han.

Det kom i går, mandag, frem via det russiske nyhedsbureau Interfax, at Rusland har afskaffet et forbud mod import af mejeriprodukter fra New Zealand. Forbuddet blev indført i 2013 på grund af fund af skadelige stoffer i nogle produkter fra New Zealand. Fonterra har dog ikke meldt ud, om dét spiller ind på ændringen af produktmikset på GDT.

Den sidste tid har der også været pres fra new zealandske landmænd på Fonterra - således har nogle landmænd ønsket at suspendere GDT-auktionerne, hvilket ledelsen har afvist. GDT er ejet af Fonterra.

Hvor glad skal man være som mælkeproducent?

”Glad skal man selvfølgelig altid være, når man kan se tegn på, at det vender, men jeg synes stadig, at vi mangler et stykke vej endnu, før at vi er på et niveau, hvor det er acceptabelt,” siger Thomas Carstensen.

Redigeret tirsdag d. 18. august: Kommentar fra Thomas Carstensen tilføjet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.