Landboforening: Vi er klar til at gå rettens vej

Fronterne blev trukket skarpt op på lodsejermøde om indsatsplaner i Skanderborg Kommune

Skanderborg Kommunes planer om pesticidforbud i landbrugsområder for at beskytte grundvandet vækker stor modstand og dyb frustration blandt lodsejerne i området, og Landboforeningen Odder-Skanderborg vil kæmpe til det sidste og gå rettens vej på medlemmernes vegne.

Det kom til udtryk, da der den 12. januar var lodsejermøde.

Ca. 60 deltog i mødet. Ud over landmænd var det vandværksfolk samt en gruppe medarbejdere fra Skanderborg Kommune, der arbejder med grundvand og indsatsplaner. Der var også deltagelse af eksperter fra Landbrug & Fødevarer på Axelborg.

”Vi vil beskytte grundvandet, det er i alles interesse, og vi vil arbejde seriøst med tingene og rette ind, hvis der er problemer og en uheldig udvikling. Men det her er helt skudt over mål og præmisserne er forkerte. Det faglige grundlag er ikke i orden," lød det klare budskab fra landboforeningen.

De første af otte planer

Baggrunden for lodsejermødet er to lokale indsatsplaner for henholdsvis Ry- og Låsby-området, som Skanderborg Kommune sendte i en 12 ugers høring sidst i oktober 2016. Planerne er i høring frem til den 25. januar 2017.
Der skal i alt udarbejdes otte indsatsplaner i kommunen, og det her er de to første. Der er tale om 106 hektar i Ry-området, mens der i Låsby-området er tale om 8,7 hektar.

”Miljøstyrelsen påpeger, at regelret anvendelse af godkendte pesticider ikke udgør et problem for grundvandet. Det danske godkendelsessystem er i verdensklasse, og stofferne bliver løbende vurderet og testet. Der findes ikke godkendte midler over grænseværdien i drikkevandet,”sagde næstformand i foreningen, Ole Larsen, Mesing.

”På den baggrund kan vi i landboforeningen og i Landbrug & Fødevarer ikke anerkende det grundlag, som planerne bygger på. ”

Ejendomsrettens ukrænkelighed

Der var også indlæg om det juridiske aspekt i forbindelse med indsatsplanerne, og det var chefjurist Charlotte Bigum Lynæs fra Landbrug & Fødevarer, der tog sig af det.

”Ejendomsrettens ukrænkelighed er vigtig i denne sammenhæng, og disse påbud, der her er tale om, er meget indgribende og byrdefulde. Hvis der skal ske et indgreb, skal det være nødvendigt, men hvornår er noget nødvendigt? Her er der tale om at man vil forbyde brugen af lovligt godkendte midler, der har været igennem en stram godkendelse,”sagde hun.

Planteavlskonsulent Bente Andersen, Plantekonsulenten ApS, har stillet sig til rådighed i forbindelse med at hjælpe lodsejerne med høringssvar.

”Indsatsplanen bærer præg af den geologiske tilgang, og man ser ikke på, hvad der sker i plovfuren. Dét, der betyder noget, at den biologiske omsætning,” siger hun.

Vi går rettens vej

Formand for Landboforeningen Odder- Skanderborg, Jens Gammelgaard rundede af, og han var helt klar i mælet:

”Vi ryster ikke på hånden, vi er klar til at gå rettens vej – og vi er sikre på, at vi har ret. Bliver der tale om erstatning, skal det være på ordentlige og rimelige vilkår, og vores landmænd skal have fuld erstatning. Så må kommunen købe, det er ikke fair, at vandværkerne skal stå med denne svære opgave.”

”Den enkelte lodsejer skal gøre op med sig selv, om man vil indgå en frivillig aftale, men vi er klar med støtte og retslig hjælp,” sagde Jens Gammelgaard.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle