Landboforeninger sender opråb til banker og politikere

Den uholdbare økonomiske situation trækker tænder ud for danske landmænd, og hele 60-70 procent mangler likviditet. Foreningerne bag LMO ser med bekymring på fremtiden.

Dansk landbrug står over for en meget alvorlig situation, og der er brug for, at politikere og banker reagerer med ændrede vilkår nu og her.

Sådan siger foreningerne bag LMO, som på deres medlemmers vegne er meget bekymrede over den situation, som rigtigt mange landmænd befinder sig i.
 
"Vi er rigtigt dygtige og effektive i Danmark, men når vi ikke får lov til at konkurrere på lige rammevilkår, så er det et stort problem. Vi kan simpelthen ikke konkurrere mod verdensmarkedet. Det er et tiltagende problem, som i den nuværende situation med faldende priser blot er blevet mere markant," siger Nis Hjort, formand for LMO’s bestyrelse og samtidig også formand for Vejle-Fredericia Landboforening
 
Alle foreningerne bag LMO opfordrer regeringen til at komme i gang med de lovede tiltag, der nu og her kan hjælpe det trængte landbrug.

"Vi taler om 60-70 procent af danske landbrugsbedrifter, der mangler likviditet til at fortsætte deres produktion. Knap 17 procent af LMO’s kunder har en så stor gæld, at de står overfor at måtte lukke i år. Det er alarmerende i helt ekstrem grad og et vink med en vognstang om, at der skal gøres noget nu," fastslår Nis Hjort.

Opråb til banker

Når landmanden hele tiden skal kæmpe for sin forretnings overlevelse, kan det være svært at se lyset. LMO’s bestyrelse mener, at det er på tide, at den finansielle sektor kommer på banen og tager et medansvar for de landmænd, som de samarbejder med, og som er en del af deres forretning og fremtidige indtjening.

"Bankerne er nødt til at tage medansvar. Alt andet vil være helt utilstedeligt og vil fratage en stor procentdel af landmændene muligheden for at blive i erhvervet. Vi frygter samtidigt, at mange lokalsamfund vil blive ramt hårdt med hensyn til arbejdspladser, så vi er nødt til at få bankerne på banen nu," siger næstformand for LMO’s bestyrelse, Anders Ahrenfeldt.

Hvis landmænd på stribe drejer nøglen om, vil det få stor betydning for hele følgeindustrien. Her kan nævnes elektrikere, smede, tømrere, mejerier og en lang række andre erhverv, som er afhængige af landbrugsindustrien.

"Landkommunerne vil blive hårdt ramt. Det er der ingen tvivl om. Hvis dansk landbrug ikke kan bestå, så betyder det tab af arbejdspladser for mange, mange andre. Det vil være hårdt for samfundet, og ikke mindst så bliver det hårdt for de familier, som bliver ramt. Jeg mener ikke, at vi kan sidde denne situation overhørig uden at forsøge at gøre noget; det er mennesker vi taler om," understreger både formand og næstformand for LMO.

Krav på lige vilkår

LMO’s bestyrelse venter nu på, at de danske politikere og ikke mindst de danske pengeinstitutter træder i karakter og tager et medansvar for et trængt erhverv.

"Vi er rigtigt mange landmænd, som hver dag kæmper en brav kamp for at bestå. Men vi er nødt til at kunne lave rimelige aftaler med bankerne, så vi ikke udelukkende mødes med forhøjelser af bidragssatser, større afdrag og højere renter," lyder det fra Nis Hjort.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle