LandboSyd: Overvej at starte gårdbutik

Grib chancen – find ud af om du skal med på vognen, lyder opfodringen fra juniorrådgiver Tina Jespersen, LandboSyd, til de syd- og sønderjyske landmænd.

Interessen for den lokale produktion er voksende blandt forbrugerne, og det betyder, at mange syd- og sønderjyske landmænd og fødevareproducenter med fordel kan gå ind i afsætning af produkter til de store detailkæder og andre butikker samt til eksempelvis cateringbranchen.

Det siger juniorrådgiver Tina Jespersen, LandboSyd.

Hun forklarer, at der er mulighed for at afsætte til flere, få forskellige indtjeningskilder og dermed have en specialproduktion ved siden af den allerede etablerede produktion med fast afsætning til eksempelvis slagteri eller mejeri.

”En landmand behøver ikke sætte hele eksistensgrundlaget på spil. Det handler om at udvide horisonten, og det kan ske på et tidspunkt, hvor der er gode muligheder for afsætning. Vi ser en tendens til, at nicheprodukter og lokale produkter fremhæves af TV-kokke, bloggere og på de sociale medier. De store detailhandelskæder ikke bare i Danmark, men i hele Europa tilbyder i stigende grad lokale produkter, og ved at gå ind i markedet har landmænd mulighed for at skabe merværdi og høste egen succes,” siger Tina Jespersen.

Er måske lidt usikre

For mange er det en god ide, men de er måske lidt mere usikre på, hvordan de kommer i gang og hvilke krav, der stilles.

Derfor er LandboSyd gået ind i et samarbejde med Business Aabenraa, Seges, EUC Syd, Syddansk Fødevareklynge og Udviklingsråd Sønderjylland om at lave et gratis syddansk fødevarearrangement omkring afsætning, produktionskrav og forretning.

Det finder sted mandag d. 26. juni kl. 15.00 – 18.00 på EUC Syd Gastronom Skole i Aabenraa. Her vil også være inspiration at hente for de virksomheder, der er allerede er hoppet på båden, og ønsker mere vind i sejlene, oplyser Tina Jespersen.

Hjælper på vej med sparring

Hun forklarer, at fødevarechefer og indkøbere fra de store detailkæder, rådgivere og eksperter vil give deres bud på, hvordan det gribes an, og hvilke krav der stilles.

”Det er en fantastisk mulighed for at møde kollegaer, eksperter og mulige kunder indenfor fødevarebranchen og dermed få et professionelt netværk, der kan hjælpe på vej med udvikling og sparring. Faglærer Bjarne Buthler fra EUC Syds kokke- og caterlinje lægger op til samarbejde med fødevareproducenterne omkring produktudvikling og ressourceoptimering, ligesom rådgivere og eksperter kommer med råd og vejledning. At møde potentielle kollegaer giver mulighed for god sparring også i fremtiden,” siger Tina Jespersen.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle