Landbruget glemmer for ofte EU

Af Jørn Dohrmann, medlem af Europa-Parlamentet for DF

LandboSyd inviterer den 2. maj til en konference om landbrugets udfordringer og fremtid. Konferencen finder sted på Christiansborg og er et glimrende forsøg på at sætte debatten om fremtidens landbrug på den politiske dagsorden.

Men tilsyneladende har man kun valgt at invitere landspolitikere og ikke EU-politikere. Jeg har i hvert fald ikke modtaget en invitation, selvom jeg sidder i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg og miljøudvalg. Jeg har blandt andet taget initiativ til en række spørgsmål til Kommissionen, hvilket senere førte til det, der er blevet kendt som »Grundvandssagen.«

Når jeg nævner ovenstående, er det alene for at trække op, hvor fjernt EU-politik tilsyneladende er for mange i landbruget. Det er nok grunden til, at EU-politikerne ikke blev inviteret. Man skal virkelig råbe højt her fra Bruxelles for at blive hørt derhjemme.

LandboSyd er bestemt ikke ene om at have svært ved at indse, at omkring 80 pct. af dansk lovgivning stammer fra EU og blot bliver godkendt i Danmark og herefter sat i værk af emsige danske embedsmænd.

Men det er en fejltagelse, der koster landbrugserhvervet arbejdspladser og kroner.

Vi har fokus på EU

Af Mogens Dall, formand for LandboSyd

EU-parlamentariker Jørn Dohrmann undrer sig over, at han ikke er inviteret til LandboSyds konference på Christiansborg. Jørn Dohrmann skriver, at EU-politik tilsyneladende er langt væk for mange i landbruget, men LandboSyd har stort fokus på EU, og ikke mindst på, at rammevilkårene er forskellige i EU-landene.

LandboSyd har flere gange haft besøg af Jørn Dohrmann og har besøgt Dohrmann i Bruxelles. I starten af april udgav datterselskabet Agrocura i samarbejde med LandbrugsAvisen en 16 siders temaavis om den økonomiske udvikling i EU, fælleskabets fremtid set i lyset af de store udfordringer, og ikke mindst hvilken betydning det får for landbruget.

Så LandboSyd underkender ikke EUs betydning for dansk landbrug. Tværtimod.

Det er væsentligt at slå fast, og Jørn Dohrmann og hans parlamentariker-kolleger er meget velkommen til at deltage i konferencen. En fejl betød, at indbydelsen ikke blev sendt til Bruxelles og Strasbourg, men det er der rettet op på, og parlamentarikere har allerede reageret på indbydelsen.

Tag dit ansvar, Henrik Studsgaard

Af Christian Lund, formand for Sønderjysk Landboforening (SLF)

Departementschefen i Miljø- og Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard beklager i sagen, hvor en anonym medarbejder i ministeriet har lækket en lydfil til Politiken, at den ene procent illoyale medarbejdere kan ødelægge tilliden mellem embedsværket og ministeren.

Jeg her helt enig i dette synspunkt. Det kan nærmest være ødelæggende for vores demokrati.

Men kære Henrik Studsgaard: »Så tag dog affære, og få kraftigt irettesat eller fyret den ene procent«.

Der er ca. 3000 medarbejdere i Miljø- og fødevareministeriet, og du siger der er én procent illoyale. Så du har ca. 30 illoyale medarbejdere. Det er helt utilstedeligt og uacceptabelt. Ingen andre virksomhedsledere vil finde sig i at have 30 illoyale medarbejdere.

Så tag affære – jo før jo bedre.

God aftale om ny pesticidstrategi

Af Lise Bech MF, Landbrugs- og fødevareordfører for DF

Danmark har verdens bedste grundvand. Og det skal vi også have i fremtiden. Samtidig er Danmark et landbrugsland. Med en ny pesticidstrategi viser vi, at de to ting sagtens kan gå hånd i hånd.

Et stort flertal i Folketinget (kun Enhedslisten og Alternativet er ikke med) er netop blevet enige om strategien, der rækker frem til 2021.

Med den nye pesticidstrategi sætter vi rammen for en reduceret belastning og for en fornuftig og sikker brug af pesticider i Danmark.

Jeg er især glad for, at der fremover skal gøres mere for sikre en forstærket beskyttelse af grundvandet mod pesticider inden for BoringsNære BeskyttelsesOmråder (BNBO) blandt andet ved forbud mod påfyldning og opblanding af pesticider og vask af pesticidsprøjter inden for BNBO, herunder på vaskepladser. Det er her, mange af udfordringerne med pesticider findes, så det er meget vigtigt.

For Dansk Folkeparti har det også været centralt at styrke kontrolindsatsen overfor forhandlerne. Samtidig stiller vi krav om, at den konventionelle landmand skal anvende afdriftsreducerende dyser, som forhindrer, at pesticiderne fra den konventionelle landmand flyver over til den økologiske nabos frugt og grønt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle