Landbrugets Finansieringsbank lukker for nye rekonstruktioner

Ejerne af Landbrugets FinansieringsBank vil finde en ny struktur - og finde et varigt hjem for bankens kunder.

Landbrugets Finansieringsbank (LFB) blev i 2012 etableret af staten, landbruget og bankerne med en forventet levetid på fem år. Nu er de fem år gået, og derfor søger ejerne bag nu at finde en ny struktur - eller et varigt hjem - for kunderne i banken.

Ejerne af LFB - Landbrug & Fødevarer, Finansiel Stabilitet og den finansielle sektor i Danmark - har besluttet at indlede en proces, der kan sikre, at kunderne i LFB bliver forankret i et set-up, der har et længevarende perspektiv.

Processen skal sikre, at de kunder, som LFB har overtaget primært fra Finansiel Stabilitet og rekonstrueret over et forløb på fem år, fortsat oplever en betjening og rådgivning, der lever op til rekonstruktionsaftalen.

Kun ganske få pengeinstitutter har gjort brug af LFB's rekonstruktionsløsning, og denne forventes ikke videreført i den nye konstellation, melder banken.

Landbrugets Finansieringsbank er allerede stoppet med at tage imod rekonstruktutionssager.

"Vi gør igangværende sager færdige, men tager ikke imod nye rekonstruktionssager," siger bestyrelsesformand Jørn Kristian Jensen til Landbrugsavisen.dk.

Om Landbrugets Finansieringsbank opløses er endnu uvist.

"Det er i hvert fald ikke det, der ligger i den opgave, der i gang lige nu. Det er at finde en struktur for at forankre kunderne på sigt: Om det skal ske i regi af LFB eller på anden måde, det skal fremtiden vise," siger bestyrelsesformanden.

"Ejerne stiftede banken i en forventning om, at efter fem år var der ikke behov for den længere. Det var ikke tænkt, at banken skulle stiftes og så løbe i al evighed. Rekonstruktionsaftaler med landmænd begynder i løbet af 2018 at løbe ud, og så ønsker man i god tid inden at forankre dem i et varigt hjem," siger han.

LFB vil indtil videre fortsat tilbyde generationsskiftegarantier i forbindelse med ejerskifte.

Sammen med Vækstfondens ansvarlige lån, har det vist sig, at garantierne giver gode muligheder for at få en driftskredit, og dermed lettes finansieringen af generationsskifter.

”Forbedringen af afregningspriserne i slutningen af 2016 har fået flere unge købere på banen. De har stadig svært ved at få en driftskredit i et pengeinstitut. Så det er glædeligt at se eksem-pler på, at LFB´s generationsskiftegarantier, kan bidrage til at få generationsskiftet i gang, da det er de dygtige unge landmænd, der skal medvirke til at sikre dynamik og fornyelse i erhver-vet”, udtaler bestyrelsesformand, Jørn Kristian Jensen.

Nogle landmænd kan måske blive bekymret for, om de nu risikerer at blive presset ud i konkurs. Er det en begrundet frygt?

"Nej, det er jo netop det, der er understreget i meddelelsen, at det er vigtigt at de kunder, der er i landbrugets finansieringsbank og lever op til vores aftaler, at de videreføres og serviceres som hidtil, men det kan fremadrettet blive i et nyt varigt hjem," siger Jørn Kristian Jensen.

Merrild: Kunder skal behandles ordentligt

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild siger om sagen:

"I den proces der nu igangsættes, er det afgørende for Landbrug & Fødevarer, at bankens eksisterende kunder behandles ordentligt, og at de sikres et varigt hjem. Samtidig er det vigtigt for os, at alle igangværende sager færdigbehandles. Vi etablerede banken med en forventet levetid på 5 år. Det er derfor, at denne proces nu sættes igang," udtaler Martin Merrild i et skriftligt svar til Landbrugsavisen.dk.

Faktaboks

LFB blev etableret i 2012 af staten, bankerne og landbruget som et selvstændigt pengeinstitut som en del af et politisk initiativ med det formål at få løst op for den fastlåste finansielle situation. Det skulle ske ved at tilbyde rekonstruktioner af dygtige og effektive landmænd med for meget gæld, samt bidrage med finansiering til nye unge, effektive landmænd, som ikke kunne tiltrække den fornødne bankfinansiering.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle