Landmænd vil være selvejere - men flere forpagter

Nu er over en tredjedel af det danske landbrugsareal forpagtet.

Over en tredjedel af det danske landbrugsareal er nu forpagtet, og halvdelen af alle heltidslandmænd anvender forpagtning. Det viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer og Seges.

Fra 1982 til i dag er andelen af forpagtet areal fordoblet - fra 17 til 36 procent. Tilsvarende er der sket en stigning i andelen af bedrifter, som anvender forpagtning – fra ca. 30 procent i 1982 til ca. 50 procent i 2015.

Det er især store landbrug og unge landmænd, der forpagter. Over 90 procent af bedrifterne med over 100 hektar anvender forpagtning. Modsat er det under halvdelen af bedrifterne under 50 hektar, som forpagter, og under 20 hektar er det kun godt 20 procent, som forpagter.

Tendens fortsætter

Det er netop udbredelsen af store landbrug, som også får det forpagtede areal til at stige, konkluderer Seges. Derfor vil tendensen også fortsætte, konkluderer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos Seges.

"Stigningen ser af flere årsager ud til at fortsætte, herunder strukturudvikling, utilstrækkelig indtjening og konsolidering, kapitalknaphed samt ønsket om fleksibilitet og risikoreduktion," siger Klaus Kaiser.

Også eksterne investorer - der har en landmand som forpagter - skubber på tendensen.

Forpagter.dk - som LandbrugsMedierne driver - viser også, at der er stor efterspørgsel efter forpagtet jord. Der søges mere end 22.000 hektar, og der er pt. 226 annoncer.

Også Martin Merrild, formand for L&F, ser vinden pege i retning af flere forpagtninger.

"Det er ikke en overraskende udvikling. Strukturudviklingen løber stærkere, og det gør den fortrinsvis ved forpagtninger – og der er en stor interesse for at udnytte stordriftsfordele ved planteavlen ved forpagtninger," siger Martin Merrild.

"Forklaringen er jo, at det er nemmere at forpagte jord end at købe det. Det er et spørgsmål om at kunne finansiere det – og så skal jorden jo også være til salg, og mange ønsker fortsat ikke at sælge, men foretrækker at bortforpagte," fortsætter han.

Klaus Kaiser vurderer, at landmænd foretrækker at eje jorden selv, selvom forskellige fordele gør, at det ender med forpagtning. En undersøgelse, Seges tidligere har lavet, viste, at ni ud af 10 landmænd foretrækker at være selvejere.

”Der findes landmænd, som foretrækker at forpagte - de er dog ikke i flertal - fordi risikoen for tab ved prisfald på jorden forsvinder ved forpagtning,” siger Klaus Kaiser.

Permanent situation

Martin Merrild anser ikke tendensen i sig selv for at være et skridt væk fra selvejet.

"Strukturen er jo stadigvæk, at den ene selvejerlandmand forpagter væk til den anden selvejerlandmand," siger Martin Merrild.

"Jeg tror, at vi vil se en permanent situation, hvor en stor del af arealet er forpagtet . Det er det, vi ser i andre lande," siger han.

Han mener dog, at det er vigtigt, at jordejerne er engagerede i driften og ikke blot spekulerer i værdistigninger.

Andel med forpagtning i alt og fordelt på driftsgrene

Pct.

I altMælkPlanterSvinØvrige
Alle6684507250
Deltid4651454549
Heltid7485827551

Andel med forpagtning fordelt på alder

Pct.Under 34 år35-49 år50-64 årOver 65 år
Andel64625548

Redigeret 20. juli kl. 10.08: Supplerende information fra Forpagter.dk tilføjet.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle