Landmand bad om rabat – fik noget endnu bedre

Sandved Vandværk forlangte, at landmand betalte forbrugerpriser, men så gav kommunen ham lov selv at indvinde vand.

Mælkeproducent Andreas Sejersbøl, Næstved er en glad mand. Han fik nemlig i sidste uge tilladelse til selv at indvinde vand til sine 65 malkekøer efter flere års slåskamp med vandværket. Tilladelsen betyder, at han kan spare mange penge på vandet.

»Jeg ville helst have lavet en aftale med vandværket om at vi fik noget rabat, så vi ikke skal betale det samme pr. kubikmeter som alle små forbrugere. Vi bruger trods alt 8 procent af al vandværkets vand. Men det har hverken været til at hugge eller stikke i,« siger han.

Det blev for dyrt

Andreas Sejersbøl mener ikke det er rimeligt at man betaler det samme pr. kubikmeter uanset om man som han gør, bruger 3.000 kubikmeter eller om man kun bruger nogle får. Han har i flere år prøvet at få bestyrelsen i vandværket i tale. Han har bl.a. være medlem af bestyrelsen selv. Derfor ved han også, at den faste takst på 800 kr. slet ikke dækker de faste udgifter. Det betyder, at storforbrugerne betaler en stor del af regningen for de små forbrugere.

»Vi giver 5,50 kr. pr. kubikmeter vand, men den variable udgift er kun 1,50 kr. for vandværket,« siger han.

Hans forslag om en ny og mere rimelig prisstruktur blev kun mødt med afvisning.

»Argumentet var, at kubikmeterprisen skulle være høj, for at man sparer på vandet, men det kan jeg jo ikke uden af køerne tørster,« siger han.

Følte det uretfærdigt

Han fandt det ikke rimeligt, og var skuffet over at vandværket efter hans mening gav forkerte oplysninger.

»I deres høringssvar til Næstved Kommune, småløj vandværket om, at de havde betalt for vandledningerne ud til mig, men det passer ikke. Det har min far og farfar betalt i sin tid. Jeg synes ikke jeg fik en god behandling,« understreger han.

Andreas Sejersbøl indså at han kun har en stemme blandt 420 hos vandværket, der jo er et monopol, og gav op. I stedet søgte han om en vandindvindingstilladelse hos kommunen. Deres svar var, at han skulle forhandle pris med vandværket, men selv med den besked fra politikerne, kunne han ikke komme i dialog med dem.

»Det meddelte jeg kommunen, der så gav mig en vandindvindingstilladelse,« siger han.

L&F hjalp

Det glæder han sig over i dag. Undervejs i forløbet har han hentet informationer og inspiration hos Landbrug & Fødevarer, der kendte til andre tilsvarende sager.

»Det er beklageligt, at vandværket ikke fandt en god løsning, vi opfordrer til dialog. Men når sagerne står som de gør, traf kommunen den helt rigtige beslutning,« siger områdedirektør Niels Peter Nørring.

L&F har presset på over for Miljøministeriet for at få dem til at melde klart ud om at landmænd kan lave egne boringer.

»Det er trist og helt uforståeligt at vandværkerne er så tilbageholdende med at ændre i prisstrukturen, så storforbrugere som husproducenter kommer til at betale en urimelig overpris for vand,« siger han.

Han finder det ikke rimeligt at landmænd skal betale for det fint forgrenede net ud til alle småforbrugere. Det er nemlig netværket og ikke det at pumpe vandet op, der er det dyre.

Ingen kommentar

LandbrugsAvisen har kontatket formand for Sandved Vandværk, Ole Larsen, for at høre om han synes, at Andreas Sejersbøl har fået en rimelig behandling og om vandværkets beslutning om ikke at give rabat ikke kommer til at koste vandværket dyrt, når han nu selv indvinder vand.

Ole Larsen henviser til, at det er bestemt af flertallet i bestyrelsen, at Andreas Sejersbøl ikke skal have rabat, og han ønsker ikke at kommentere det nærmere over for LandbrugsAvisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle