Landmand har succes med pizza – med egne råvarer

Ole Christian Olesen var tidligere pædagog. De sidste fem år har han haft egen gård og catering - og nu snart et pizzeria.

For seks år siden sagde Ole Christian Olesen jobbet op som pædagog og flyttede væk fra Aarhus med kone og børn. De bosatte sig på fem hektar ved Hammel og byggede et hus, lavet af bæredygtige materialer og opstartede økologisk fødevareproduktion.

De første år tjente han penge på catering til bryllupper, men for tre år siden ville han have en stand på musikfestivallen North Side i Aarhus. Så gik han i tænkeboks. Det var oplagt at lave en pizza – for det er simpelt og nemt - og der manglede kvalitetspizza på festivallen, mente han.

”Idéen var at lave en kartoffelpizza, hvor de andre elementer kommer på friske. Det er også en måde at strække kødet fra en lille produktion på rigtig langt, og så er det en måde at spise mindre kød på. Og så smager det fantastisk,” siger 39-årige Ole Christian Olesen, der markedsfører sin mad under navnet Oles Gård.

I dag har forretningen taget fart. Han har fast cirka fem medarbejdere tilknyttet og omsatte sidste år for 2,7 mio. kr. Planen er nu i løbet af de kommende måneder at starte et pizzaria i Aarhus. Hvis det bliver en succes, kan det blive til flere.

Selve husdyrholdet består af syv søer af sortbroget dansk landrace med opdræt. Det sidste år har han haft 10 ammekøer og 20 jerseykalve, han aftager hos mælkeproducenter.

Med det antal pizzaer, han har lavet i år, har det dog givet rigeligt kød, så han overvejer at drosle ned til fem søer og 10-12 kalve. Han kan dog få brug for senere at opskalere, hvis Aarhus-pizzariaet bliver en stor succes.

Udover dyrene dyrker Ole Christian Olesen kartofler til pizzaerne samt jordskokker som fyld, men faktisk primært til foder til grisene. Af grønt dyrkes blandt andet grønkål, salater, spidskål og broccoli.

Ingen erfaring med landbrug

Havde du erfaring med landbrug, inden du kastede dig ud i det?

”Nej, overhovedet ikke. Jeg tænkte bare, at jeg skal have nogle grise og nogle køer. Bum. Det var til eget brug. Så gik det videre derfra,” siger han.

Ole Christian Olesen medgiver, at det har været en udfordring at blive landmand.

”Det er noget med at lave en masse fejl og så lære af dem. Der er en masse grundviden, jeg søger rundt omkring hos gode kolleger,” siger han.

Han snakker med andre økologer og er medlem af Økologisk Landsforening. Men han snakker også med den store, konventionelle nabo, som også har lært ham om kvægavl.

”Han er jo en god mand. Så låner jeg en kreaturvogn, og han får en pizza,” siger Ole Christian Olesen.

Markedsfører sig selv

Ofte når jeg snakker med landmænd med egen produktion, så er markedsføring og afsætning ofte den helt store udfordring. Har du oplevet det samme?

”Det er som om, at det markedsfører sig selv. Jeg har et ikke-eksisterende markedsføringsbudget. Jeg har nogle, der ringer og spørger, om jeg vil markedsføre, men der må jeg sige, at det bruger jeg ikke penge på,” beretter Ole Christian Olesen, som dog har god erfaring med Facebook-opslag.

”Jeg tror, at der er en grundfortælling i at springe ud og gøre noget tosset. Det tror jeg, at mange godt kan relatere til. Så er det også, at pizzaen smager godt – at man med ren samvittighed og 100 kr. kan få et godt måltid mad. At man kan sige: Det skinke, der ligger på den pizza, ved jeg kommer fra grisene på Oles gård, og dem har han passet godt på,” siger landmanden.

Landmanden vækster også på detailsalg. Pizzaerne kan købes i Brugsen- og Menybutikker i området, samt hos Landmad-butikker.

Trækker kun lille løn ud

De sidste år har familien – de har fire børn - primært levet af konens indtægt. Oles gård giver overskud, men han har kun hevet det ud, der svarer til en SU, i løn til sig selv.

”Vi er gode til at leve på meget lidt. Det er en fin udfordring. Det er selvfølgelig en lille smule surt at arbejde rigtig meget og få en lille løn,” siger han.

I år tager familien til Sydeuropa en uge.

”Jeg måtte forny mit pas, opdagede jeg. For jeg har ikke været uden for landet i fem år – for der har ikke været tid.”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle