Landmand på dobbelt fuldtid

Søren Søndergård arbejder mere end 63 timer om ugen, holder sjældent ferie, har ansvaret for 900 søer og 15.000 svin og har måttet opgive sin store fritidsinteresse for at knokle flere timer på gården. Men han er tilfreds med sit valg.

Almindelig arbejdsomhed rækker ikke langt nok, hvis man er ung, nystartet landmand - man bliver nødt til virkelig at knokle. Det har Søren Søndergård fra Lindballe fundet ud af.

Han er 27 år, uddannet agrarøkonom i Århus og købte sin første gård, mens han endnu sad på skolebænken.

Siden har Søren og hans forældre indgået et driftsfællesskab og ejer nu seks ejendomme med tilhørende jord. De har været i gang med at udvide bedriften siden 2003, og planen er at være færdig i august i år. Til den tid vil Søren og forældrene dyrke 750 hektar jord, have 15.000 slagtesvin, 900 søer og selv producere gårdens smågrise. Faderen står for markarbejdet, mens svineproduktionen er Sørens ansvar. Og der er nok at se til:

"Da jeg gik på skole og lavede hovedopgave, skrev jeg, at jeg gerne ville arbejde 37 timer om ugen og hver tredje weekend. Det ville lærerne gerne høre, men sådan blev det selvfølgelig ikke, for der er så utrolig meget at se til med udvidelser af produktionen og nyerhvervelse af jord," siger han.

Spidsbelastning

Den omfattende udvidelsesproces siden 2003 har betydet, at Søren Søndergård knokler over 63 timer om ugen, og i 2006 holdt han kun en enkelt uges ferie.

Han kan desuden godt lide at planlægge, have direkte kontakt med myndighederne og selv styre ansøgninger om diverse tilladelser. Derfor har Søren og hans far kun brugt 10.000 kr. på konsulenthjælp i de år, udvidelsesprocessen har stået på - alt andet har Søren selv stået for.

I øjeblikket starter Sørens arbejdsdag typisk ved 6-7-tiden og slutter omkring klokken 17. Derefter bruger han gerne en time eller to med papirarbejde på kontoret. I spidsbelastede perioder er der dog ingen faste rammer for hans arbejdsdag, men det er i orden med Søren:

"Jeg er ikke ked af at arbejde mange timer - det er jo en del af det valg, jeg har truffet. Og det er også en kæmpe tilfredsstillelse de dage, hvor man kommer ind om aftenen og føler, at man virkelig har fået noget fra hånden," siger han.

Landbrug på hjernen

Tit følger landbruget også helt med ind i stuen om aftenen, når Søren Søndergård ellers holder fri. Så ligger han med den bærbare computer i sofaen og kigger på regneark for at teste, hvilke økonomiske småjusteringer der kan optimere driften.

Den vane generer hverken Søren eller hans kæreste Ingebeth, for grænsen mellem arbejdsliv og fritid er helt naturligt mere udflydende, når man er selvstændig, mener de. Men Søren kan godt blive træt af, at hans hjerne næsten altid beskæftiger sig med landbrug:

"Jeg er meget dårlig til ikke at tænke på det. Om aftenen bruger jeg altid tid på at tænke næste dag igennem - hvad jeg skal lave, og hvilke opgaver jeg ikke nåede i dag. Og så får jeg lige pludselig en eller anden idé til noget, jeg vil prøve næste dag. Det er en af mine store svagheder, men sådan er det nok altid de første år, når man starter op. Måske går det over med alderen," siger han.

Landbruget har dog ikke bare lagt beslag på Sørens hjerne, men også betydet, at han måtte opgive sin store interesse - fodbold.

Han har spillet fodbold, siden han var helt lille og har indtil for nogle år siden spillet på det lokale serie 2 hold hver tirsdag og torsdag. Men med de store udvidelser af gården blev tiden for knap:

"Det er ærgerligt, og jeg savner tit det sociale samvær med gutterne og småsnakken efter kampen. Men jeg har da en drøm om, at når vi er færdige med udvidelserne i 2007, så kan jeg få tid til fodbolden igen," siger han.

En livsstil

Søren får dog tid til at slappe af en gang imellem, og når han har fri, bruger han gerne tiden på jagt, kortspil med gutterne eller at se en god film på sofaen sammen med Ingebeth.

De har desuden forsøgt at sætte noget af deres samvær i system. For eksempel har de hver dag et kvarters såkaldt kvalitetstid sammen, når Ingebeth kommer hjem fra sine studier i Randers, og Søren er færdig i stalden eller på kontoret:

"Så tager vi en øl eller sodavand sammen og får lige vendt dagens begivenheder," fortæller Søren.

Ellers sørger parret for at holde omkring tre weekender om året, hvor de tager væk fra gården og bare er sammen, og til foråret skal de på kurweekend i Tyskland.

Derudover er der en række leveregler, Søren prøver at følge, for ikke at få alt for meget arbejde og stresse sig selv:

"Det er vigtigt at være god til planlægning og til at prioritere. Der er altid noget, man kan gå i gang med, så man må prioritere, hvad der er vigtigt at nå i dag og så skubbe resten foran sig. Jeg bruger for eksempel kalenderfunktionen i min mobil meget, og jeg har også altid en huskeliste. Så behøver jeg ikke at bruge ressourcer på at tænke på det," siger han.

Med de leveregler og afslutningen på bedriftsudvidelsen til august håber Søren, at hans arbejdsdag vil blive kortere i fremtiden:

"Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er realistisk, at jeg nogensinde kommer til at have en fast arbejdsdag fra 7 til 16. Det er jo en livsstil, man har valgt, og man er villig til at bruge mere tid på arbejdet, når det er ens eget, man passer. Men jeg håber, at jeg med tiden kan blive ham, der svæver over vandet og har overblikket, mens mine medarbejdere overtager mere af ansvaret i stalden," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle