Landmand udvikler selv kæmpe båndsprøjte til rækkedyrkede afgrøder

Grejet til præcisionsjordbrug er blevet mere præcist og det åbner for nye muligheder. En ekstra GPS-antenne, et par hydrauliske sideskifter og et kamera har sikret, at såmaskine og sprøjte hos DLM nu kan køre så præcist, at roerne kan båndsprøjtes i stor skala.

Normalt er en båndsprøjte seks til tolv meter bred. Det er slet ikke nok, når man som Morten Lund Olesen er driftsleder hos Dansk Landbrugs Management (DLM), for så er den daglige kapacitet ikke tilstrækkeligt. DLM driver og passer mere end 4.000 hektar, og strategien har været at udnytte teknologiens muligheder med nye, store og effektive redskaber og maskiner til at gøre det effektivt og billigt. Markedet har dog ikke kunnet følge med, når det angår båndsprøjter, og derfor har han nu selv udviklet en effektiv en af slagsen.

»Jeg mener, det er for gammeldags med de små båndsprøjter der er på markedet. Vi har en 36 meter bred Horsch sprøjte med nok markedets mest avanceret bomstyring, og jeg synes, at den må kunne bruges, så vi kan sprøjte op imod 20 hektar i timen i stedet for«, siger han.

GPS-styrer

I roer er der meget at vinde ved at skrue op for sprøjtekapaciteten. Den første udfordring er at så roerne så præcist med den seks meter brede såmaskine, at dyserne på den 36 meter brede sprøjte, kan køre og sprøjte helt præcist over rækkerne. Forskydes såmaskinen bare lidt, så der for eksempel kun er 40 centimeter mellem to rækker, passer dyseafstanden på sprøjten ikke længere med rækkerne hele vejen.

For at undgå  denne fejlkilde har Morten Lund Olesen taget det hydrauliske sideskifte, som normalt sidder på  radrenseren og monteret imellem traktor og såmaskine. Han har derefter sat en ekstra GPS-antenne over såskærene og på såkassen. Hvis der er hældninger, for eksempel når man kører på bakker, kompenseres de af sideskiftet, der er sat mellem traktor og såmaskine og styrer såmaskinen på plads. Såningen sker med en præcision på 1-2 centimeter (RTK).

»Vi erfarede, at selv om marken er relativt flad, skal der korrigeres ret meget for, at trailersprøjten kører præcist over rækkerne. Hælder marken bare lidt til den ene side, følger trailersprøjten ikke præcist traktorens spor og sprøjtemidlet rammer ikke rigtigt over rækkerne«, siger han.

Forfinet i vintermånederne

I efteråret har Morten Lund Olesen kontrolmålt, hvor nøjagtigt sprøjten og såmaskinen kører, så præcisionen bliver endnu større. Begge dele skal være toptrimmede, så sprøjten rammer præcis dér, hvor der er brug for det.

»Vores sprøjte kører meget nøjagtigt, efter vi har lavet nogle forbedringer og modifikationer i forhold til sidste år. Men kontrolmålingerne har vist, at vi har haft brug for at forbedre præcisionen af såmaskinen«, siger han.

Derfor har de netop skiftet den hydraulikventil ud i det sideskifte, der sørger for at justere såmaskinens sideretning, så den sår helt præcist. I sideskifterammen sad en såkaldt on-off ventil. Den er nu skiftet til en PVM-ventil. Denne ventil kan reagere på endnu mindre korrektionssignaler.

»Der vil altid være en dødszone, hvor det er for lille en afvigelse til, at den korrigerer. Den dødszone har vi med den nye ventil justeret ned til to cm i stedet for syv cm, og det får også en positiv effekt, når vi radrenser«, siger han.

Såmaskinen styres af GPS. For at måle nøjagtigheden har de kontrolleret med en ekstra GPS.

»Vi lånte en landmålerantenne til at sætte en grund af, og så har vi logget positionerne, ligesom vi gjorde med den GPS, der altid sidder på vores redskaber. Bagefter har vi sammenlignet resultaterne fra de to GPSer i et excel-regneark, så vi kunne se, hvor nøjagtigt vi kørte«, forklarer Morten Lund Olesen.

Besparelsen på pesticiderne når man båndsprøjter frem for at bredsprøjte ligger i roerne i størrelsesordenen 600-800 kr. pr. hektar. Regner man afskrivninger af udstyr og lignende med, vil beløbet være lidt mindre.

Frem over vil han gerne brede mulighederne for effektiv båndsprøjtning ud til endnu flere afgrøder.

Faktaboks

Dansk Landbrugs Management er et driftsselskab, der råder over i alt 5.230 hektar, hvoraf 4.460 er i omdrift. 1.960 hektar dyrkes økologisk, og 2.500 hektar konventionelt. Stiftet af Ledreborg Gods, Vibygård Gods og Vallø Stift. Driver jorden for en lang række større godser og gårde.Arbejder på at udvikle teknologien i stor skala med henblik på rationel drift, mindre pesticidforbrug og bedre indtjening.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.