Landmand vil dyrke champagnevin i Danmark

Landmand Jørgen Glud drømmer om at etablere sig som vinbonde og hotelejer syd for Randers.

Når Jørgen Glud skuer ud over nabogrunden ved Askildrup, syd for Randers, forestiller han sig, at der vil stå række efter række af vinstokke med tilpas syrlige druer. Her drømmer han om at leve livet som vinbonde og hotelejer.

"Det vil blive det største champagnevinsprojekt i verden i breddegraden nord for Aarhus. Det er 10 hektar med grønne druer, som vi har fundet frem til gennem flere år i Canada og Tyskland. Druerne er modnet med perfekt syre i dette mikroklima, og det er det, vi skal bruge for at lave champagnelignende vine," siger Jørgen Glud.

Projektet er døbt "La Pampa", og de har været på tegnebrættet siden 2015, men det er endnu ikke realiseret. Jørgen Glud har en ønskeplacering: Randers Kommune tvangseksproprierede jord  fra Jørgen Gluds far, Peter Glud, i 2008. Jorden skulle bruges til industri, men grunden har lige siden ligget øde hen, da ingen køber har meldt sin ankomst. 

"Inden jorden blev tvangseksproprieret, lavede vi forsøg med at dyrke vindruer i jorden. Vi begyndte for cirka 15 år siden. Champagnevin og La Pampa er nye veje at gå," siger Jørgen Glud.

Kendskabet til jorden, og viden om, at druerne trives i den er netop grunden til, at Jørgen Glud ønsker lige dét stykke jord, som hans far ejede. 

Vin til en sølvmedalje

Jørgen Glud har også haft en af Italiens mest anerkendte "flying wine makers" på projektet som konsulent.

"En "flying wine maker" hjælper vinhuse med at producere vin. Han kan hjælpe, hvis du for eksempel er stødt på et problem i produktionen. Han har været her i næsten 10 år, og han siger, at hjemme i Italien ville han kunne lave en vin til en sølvmedalje, måske til en guldmedalje, af druer af vores beskaffenhed," siger Jørgen Glud.

Mere end en vingård

Jørgen Gluds ambition er, at La Pampa ikke bare er en virksomhed, hvor medarbejderne arbejder og tager hjem. Der vil være aktivitet nærmest døgnet rundt. 

"I centrum af vinmarkerne vil der være et vinhus. Her bliver vinen produceret. Der vil også være en større restaurant med selskabslokaler på argentinsk vis. La Pampa er inspireret af Pampas i Argentina. Der vil også være en lille butik og et hotel med 10 værelser," fortæller Jørgen Glud. 

Alle kan være med i La Pampa

Alle, der vil forsøge sig med vindyrkning, kan være med i Jørgen Gluds projekt. 

"I udlandet har vinbønder et kooperativ, hvor de små bønder leverer deres varer og får lavet en fælles vare på et større maskineri. Det bliver det her også, så hvis man synes, at det kunne være spændende at have en vinmark, så kan man købe sit eget stykke jord på det, vi kalder La Pampa, og få produceret sin egen vin," siger Jørgen Glud.

Læs også mere om Jørgen Glud i LandbrugsAvisen, der udkom torsdag og fredag, hvor vi fortæller mere om hans drøm om at købe familiens jord tilbage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle