Landmandsbedrift har fået dødsstødet: L&F råber Folketinget op

Hans Andersen er et eksempel på mange, som står overfor store konsekvenser. Viceformand i L&F Lars Hvidtfeldt kræver erstatning og ændring af ammoniakreglerne.

Hans Andersen risikerer at må vinke farvel til sin mælkeproduktion uden erstatning. Han er en af de landmænd, som er kommet i klemme, efter at Folketinget i 2011 vedtog totaldepositionskrav for ammoniak.

Kravene kan i værste fald betyde, at Hans Andersen må fjerne størstedelen af sine køer, hvorfor det bliver umuligt at køre en mælkeproduktion på ejendommen fremover.

Landbrug & Fødevarer skønner, at ammoniakreguleringen vil ramme ca. 300 ejendomme, og derfor var viceformand Lars Hvidtfeldt, borgmester i Vesthimmerland Knud Kristensen (K), Agri Nord og Niels Peter Nørring fra L&F, i dag til foretræde på Christiansborg med Miljø- og fødevareudvalget.

"Vi prøver at gøre politikerne ansvarlige overfor det, de er med til at beslutte, og at det har nogle konsekvenser for nogle mennesker. Vi mener, at hvis man ønsker at gå denne vej og påføre landmændene de begrænsninger, så må de også betale, hvad det koster", fortæller Lars Hvidtfeldt efter mødet.

Hans Andersen var ikke selv til mødet, da det var ment som bedst at lade borgmesteren præsentere konsekvenserne i landbruget og i samfundet i en bredere vinkel.

"Det er jo ikke bare Hans Andersen, det går udover. Derfor er det vigtigt at få landbrugsdelen og den samfundsmæssige del med", fortæller formand i Agri Nord Carl Christian Pedersen. 

Vi fik vores budskab igennem

Både Lars Hvidtfeldt og Carl Christian Pedersen syntes, at mødet gik godt, og noterede at Miljø- og fødevareudvalget stillede opklarende spørgsmål.

"Alene det at de har lyst til at stille spørgsmål til det, vi fortæller, viser, at vi har skabt en vis opmærksomhed om det. Vi fik afleveret vores budskab og er optimistiske", fortæller Carl Christian Pedersen.

De har en løbende dialog med ordførerne fra udvalget. Dog går der mange måneder, før Hans Andersen kan få et endeligt svar.

"Til december kommer Miljøstyrelsen med et oplæg på, hvad man kan gøre. Men det er en diskussion, som jeg gætter varer til sommer", siger Lars Hvidtfeldt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle