Lars Løkke: Vi må ændre måden, vi producerer på

Danish Crowns konference Meat2030 understregede, at der er behov for handling på bæredygtighed.

Der skal handles. Og det kan kun gå for langsomt.

Sådan var budskabet fra samtlige de prominente navne fra ind- og udland, der talte på onsdagens konference Meat2030. Vært og arrangør var Danish Crown og topchef Jais Valeur, der ønskede bud på, hvordan en bæredygtig fremtid - med kød - kan se ud.

Topchefen selv lagde ud på talerstolen med at understrege dagens alvor.

"Vores industri er udfordret. 14,5 procent af al CO2 udledes af vores industri. I stedet for at lukke øjnene og håbe på det bedste, vil vi gerne spille en aktiv rolle og prøve at finde en løsning", sagde Jais Valeur og tilføjede:

"Landmændene er klar. Der er ingen, der elsker natur, dyr og landskaberne mere end landmænd. Og de kan levere det, markedet gerne vil have".

"Vi kan ikke fortsætte sådan her"

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var helt enig i alvoren.

Lars Løkke advarede Danish Crown og også omgivelserne om, at man kunne ende som »dead meat«, dødt kød, hvis der ikke blev gjort noget.

"Vi kan ikke fortsætte sådan her. Vi er nødt til at ændre den måde, vi spiser på, den måde vi agerer på og den måde vi producerer på", lød det fra statsministeren, der roste slagteriselskabet for at gå ind i den rødglødende debat.

"Jeg ser det som en konsekvens af sund fornuft", lød det i politikerens indlæg, før han konstaterede:

"Vi er efter tidsplanen, og vi er nødt til at handle. De gode nyheder er, at vi har alt, hvad vi har brug for for at kunne handle".

Industrien vil komme under mikroskop

Chef for virksomhedsstrategi i World Economic Forum Lisa Sweet pointerede lige som de øvrige, at landmænd over hele verden allerede mærker konsekvenserne af klimaforandringerne.

"Vi overvåger 30 risici på globalt plan, for deres sandsynlighed og påvirkning. Og på sandsynlighed var den største risiko ekstremt vejr. Og når det gælder største påvirkning, var vejret også nummer to. Det har vi også set i år med tørken", konstaterede hun.

"The point of no return er tæt på. Der er store udfordringer med klimaet og de er reelle".

Lisa Sweet understregede, at kød er en vigtig kilde til mange vitaminer og mineraler. Men også at World Economic Forum forventer, at europæerne de kommende år vil spise mindre kød.

"I kommer (som industri og virksomhed, red.) til at blive sat under mikroskop i stigende grad på basis af jeres udledninger og forretningsgange", sagde hun.

Men samtidig forventede hun, at man i landbruget vil få store gevinster fra precision farming og også mikrobiologiske teknologier de kommende år. Begge dele vil kunne mindske ressourceforbruget - og øge produktionen til gavn for den stadig stigende befolkning, der skal mættes.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle