L&F bekymret: EU har forkerte tal om dansk grundvand

Styrelse har endnu ikke opdateret tal om dansk grundvand kendt siden 2014 i EU’s WISE-database. Helt normalt, siger styrelsen.

Den var helt gal med tallene om det danske grundvand, som ansatte i EU mødte Seges med under et møde i juni. Det kunne Lars Hvidtfeldt, formand for Seges og en række medarbejdere konstatere, da de besøgte EU’s generaldirektorat for miljø for at drøfte bl.a. kvælstof og nitrat.

Lars Hvidtfeldt kalder det 'meget alvorlig', eftersom EU-Kommissionen har sendt en pilotskrivelse, fordi de ønsker at afklare, hvorvidt Landbrugspakken er i strid med EU-reglerne.

»Vi undrede os, fordi de pludselig sagde, at der er forhøjet nitratindhold i hver fjerde grundvandsforekomst. De tal kunne vi slet ikke genkende,« forklarer han.

Seges var i juni netop på besøg for at være sikre på, at EU kender til de danske systemer for at begrænse udledning af kvælstof til miljø og grundvand.

Siden er Landbrug & Fødevarer blevet klar over hvorfor - Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning har nemlig ikke opdateret den fælles EU-database WISE med de nyeste tal, som har været kendt i hvert fald siden 2014. Derfor sagde databasen, hvor medarbejderen i EU havde hentet sine tal, at 25 procent af de danske grundvandsforekomster (98 ud af 385) har forhøjet nitratkoncentration. Det er tal fra de første vandplaner, der løb fra 2009 til 2015. De nyeste officielle tal, som fremgår af vandområdeplanerne, viser derimod, at mindre end fem procent af grundvandsforekomsterne (18 ud af 402) har forhøjet nitratkoncentration.

»Jeg synes, det er meget alvorligt, at sådan en database ikke er opdateret, når EU laver en pilotskrivelse til os, hvor de netop er bekymrede for vores grundvand. Måske kunne man have undgået nogle problemer, hvis man havde sørget for, at de havde fået de nyeste data,« siger Lars Hvidtfeldt.

NORMAL PROCEDURE

Ifølge vicedirektør Hans Christian Karsten i Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) har styrelsen dog fulgt den almindelige procedure. Han peger på, at EU-databasen Wise er en frivillig rapportering, så Kommissionen har et grundlag for at sammenligne landene.

»Der indberettes kun data til WISE, når der er en ny vandområdeplan, og derfor er det ganske naturligt, at data i WISE er fra de første vandplaner,« siger han.

Miljø- og Fødevareministeriet har dog i den løbende dialog med Kommissionen om Fødevare- og landbrugspakken delt alle formelle og uformelle tal om tilstanden i det danske grundvand for at sikre, at der er en fælles forståelse af status for vandmiljøet i Danmark. Det var dog tilsyneladende ikke tal, EU-Kommissionens repræsentanter kendte ved mødet i juni.

Læs mere i LandbrugsAvisen, der udkommer i morgen fredag 22. juli. Læs som e-avis her. Tegn et abonnement på LandbrugsAvisen og få en fem ugers gratis prøveperiode.

Faktaboks

L&F ønsker opdaterede tal om grundvand til EU

  • Landbrug & Fødevarer vil opfordre ministeret til straks og uden unødigt ophold til at få indberettet de aktuelle data, således at Kommissionen har et retvisende grundlag at vurdere (grundvandets kvalitet, red.) ud fra. 
  • Om nødvendigt vil L&F selv gøre Kommissionen opmærksom på, at der findes nyere data, som Danmark ikke har indberettet.
  • Sådan skriver L&F i et brev til Miljø- og Fødevareministeriet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle