L&F: Brexit har kostet landbruget en mia. kr. - men kan hentes igen

Pundet er faldet kraftigt siden Storbritannien stemte ja til at forlade EU. På bare en uge har Danmark mistet en milliard i eksportindtjening, viser analyse fra L&F.

Effekten af det historiske fald i værdien af det britiske pund kan allerede måles. Den danske fødevareklynges eksportindtjening er reduceret med én mia. kr. siden afstemningen sidste torsdag. 

Det viser en økonomisk analyse udarbejdet af Landbrug & Fødevarer, der er offentliggjort i dag, torsdag. 

"Hvis man ser på effekten af, at pundet faldt otte procent, så forsvandt der lige en milliard,” siger cheføkonom ved Landbrug & Fødevarer Frank Øland. 

Analysen skal bruges i det samarbejde Miljø- og fødevareministeriet har igangsat med Landbrug & Fødevarer samt andre fødevareorganisationer. Det såkaldte task force, der blev nedsat i sidste uge.

"Jeg er bekymret over, at der bliver taget for let på det her. Vores tætte dialog med den danske regering skal sikre, at det bliver der ikke," siger Frank Øland. 

Task force

Landbrug & Fødevarer har opfordret Miljø- og fødevareministeriet til en ’oprustning’, for at sikre de potentielle negative konsekvenser på eksportmarkedet efter Brexit, fortæller direktør ved Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen.

"Valutakursen har vi ingen indflydelse på, men vi vil fastholde så mange markedsmuligheder som muligt. Storbritannien skal blive en del af det indre marked," siger han.

Direktøren deltog i dag, torsdag, sammen med områdedirektør ved L&F Jan Laustsen i det første møde i Miljø- og fødevareministerens task force.

"Vores ønske er, at vi kommer så tæt på en fortsat frihandelssituation som overhoved muligt. Der skal introduceres så lidt friktion i samhandlen med Storbritannien, så vi fortsat kan eksportere de tre store varegrupper – svin, mejeri og sammensatte fødevarer," siger Flemming Nør-Pedersen. 

Miljø- og fødevareministeren skal senere bruge resultaterne af samarbejdet, når Danmark sidder med til forhandlinger i Bruxelles om den fremtidige handelsaftale med briterne.  

Det kan blive bedre

I forhold til den tabte milliard, så kan den vindes tilbage.

Kursudsvingene har været usædvanligt voldsomme siden Brexit, og der hersker stadig en masse usikkerhed om, hvordan det hele ender, forklarer cheføkonom Frank Øland. 

"Inden man vælter bagover, så vil der være effekter, der trækker den anden vej."  

For eksempel vil nogle leverandører kunne sætte prisen op på varer til Storbritannien uden, at det rammer efterspørgslen kraftigt, vurderer Frank Øland. 

Danske Banks valutakurs ramte 8,26 kr. efter valget. I øjeblikket ligger den lige under 9 kr., men usikkerheden omkring markedet, kan sende pundets værdi længere ned. 

"Usikkerhed over længere tid kan sende UK i recession. Nogle mener, det retter sig op, men det kan også falde endnnu mere," mener Frank Øland.

Landbrug & Fødevarers analyser er i dag afleveret til ministeriet til deres videre arbejde. Task forcen skal mødes igen i midten af august, hvor andre organisationer inden da vil have mulighed for at aflevere data og analyser. 

Faktaboks

Den gode, den dårlige og den grusomme

  • L&F's analyse vurderer, at der er 75 procent sandsynlighed for, at EU og UK vil indgå en frihandelsaftale på linje med den, der er i dag. 
  • 20 procent sandsynlighed for, at EU forbliver i EU, og intet forandres. '
  • 5 procent sandsynlig for, at UK ryger endeligt ud af EU og ikke formår at forhandle en handelsaftale.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle