L&F forsøger at begænse tørke-tab

Landbrug & Fødevarer kæmper for at begrænse tab på grund af tørke.

Med endnu en uge uden de store mængder af regn, ser markerne efterhånden ret dårlige ud mange steder. Det er især slemt for de landmænd, der ikke har haft mulighed for at vande eller ikke har haft tilstrækkelig kapacitet. 

"Vejrets omskiftelighed er et grundvilkår, som vi altid har levet med, men for nogle landmænd er det tredje år i træk, at der er udfordringer med vejret, og vi gør selvfølgelig hvad vi kan for at mildne følgerne af den", siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelse. 

Derfor er der nedsat en task force, som følger situationen tæt og er i gang med at undersøge, hvad der kan gøres. 

Flere initiativer er allerede sat i værk. 

"Det er ikke i orden, hvis en mælkeproducent bliver straffet for manglende græsudlæg, eller hvis en landmand bliver straffet for manglende efterafgrøder på grund af tørke. Vi har derfor sammen med vores kollegaer i de nordiske og baltiske lande, som også er ramt af tørken, sendt et brev til EU’s landbrugskommissær Phil Hogan. Vi gør det klart, at det er helt nødvendigt, at se på de snærende krav"

I henvendelsen til landbrugskommissæren bliver der også påpeget, at der skal gives mulighed for forskudsbetaling af hektarstøtten og landdistriktsstøtten. 

Derudover arbejder task forcen med at afdække mulighederne for at modvirke de værste konsekvenser i Danmark.  

Mangel på halm, foder og leverancer til kraftværker bliver konsekvenser af tørken. Landbrug & Fødevarer mener, at i man i den specielle situation burde få lov til at anvende biomasse fra brakarealer og markbræmmer som foder, strøelse og til energi. 

"Vi har derfor rettet henvendelse til Landbrugsstyrelsen om at få en dispensation til at bruge biomassen fra brak- og MFO-arealerne", siger Martin Merrild. 

"Endelig kan vi også gøre en smule for at hjælpe hinanden i den prekære situation. Blandt andet bør man overveje, om det er nødvendigt at snitte sin halm i år. Rigtig mange vil komme til at mangle halm. Det gælder både til dyrene og til brændsel i varmeværkerne", vurderer Martin Merrild.  

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle