L&F og ØL går sammen om fælles økologiudspil: Vi skal have mere økologi i Danmark

Et fælles politisk udspil fra Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer skal bane vej for mere økologi i Danmark, og styrke økologi yderligere i forhold til klima, natur og cirkulær økonomi. Det kræver dog en investering, lyder det.

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening står nu side om side og lancerer et fælles udspil ”Økologi 2021 - Sammen om udvikling”.

Med udspillet slår organisationerne fast, at økologi er en væsentlig del af dansk landbrugs fremtid, og de vil samarbejde om at udvikle og skabe mere økologi i Danmark.

Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Udspillet indeholder 12 politiske initiativer under fire indsatsområder, herunder økologisk videns- og kompetenceløft; recirkulering af næringsstoffer; markedsfremme nationalt og internationalt og gode vilkår for økologiske landmænd.

"Økologi er en af dansk landbrugs styrkepositioner, og der står respekt i landbruget om økologiske kollegaers håndværk i mark og stald. Flere landmænd lægger om til økologi i Danmark, og i Landbrug & Fødevarer ønsker vi at skabe gode vilkår, så de får succes med økologi. Vi har fundet sammen med Økologisk Landsforening om en række tiltag, der gør det muligt", siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

"Til trods for at vi er to organisationer, der ser forskelligt på andre sager, peger vi her sammen på en række politiske handlinger og investeringer, som vil skabe ny viden, nye løsninger og nye markeder til glæde for økologer og samfundet. Og vi vil arbejde sammen om at nå i mål med dem",  siger Helle Borup Friberg, administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Udvikling af økologi

En række anbefalinger skal udvikle økologi på områder som klima, natur og recirkulering af næringsstoffer fra eksempelvis køkken- og have/park-affald tilbage til økologiske marker.

"Der er mange områder, hvor vi slet ikke er i mål med vores egne ambitioner for økologi, ikke mindst på klimaområdet, hvor vi ønsker at bidrage meget mere til klimaindsatsen. Derfor baner vi sammen vejen for nye klima- og naturløsninger i økologi og flere muligheder for økologer at genvinde næringsstoffer fra byerne, så de ikke går tabt. Mere økologi kræver cirkulær økonomi", siger Helle Borup Friberg.

"Vores organisationer er også enige om en række administrative forenklinger, nye resultatmål for rettidig udbetaling af økologistøtte og enkle ordninger for økologi i EU's kommende landbrugspolitik, som skal gøre det lettere at blive og være økologisk landmand", siger Karen Hækkerup.

Ressourcer til forskning og markedsudvikling

Organisationerne peger på, at midler til udvikling af økologi via forskning, uddannelse og markedsudvikling skal afspejle den voksende produktion.

Udspillet kalder derfor på minimum 40 millioner kroner årligt til økologiforskning.

"Forskning bliver afgørende for udvikling af økologi og det økologiske håndværk, og vi ser det som helt centralt, at der bliver sikret bevillinger til området fremadrettet. Danmark bør være helt i front med økologiforskning", siger Karen Hækkerup.

"Økologi er et marked i global vækst og en stærk mulighed for landbruget og Danmark. Økologien vokser, og mange nye landmænd er kommet til. Det skal følges op af investeringer i den nødvendige uddannelse, udvikling af økologi og indsatsen for at styrke afsætning af danske økologiske varer på eksportmarkeder og nationalt", siger Helle Borup Friberg.

"Som med vindmølleindustrien, kræver succes en længerevarende investering i viden og markedsudvikling".

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle