L&F: Rådmanden - ikke istiden - er skyld i pesticidforbud

De særlige geologiske forhold stopper brat ved kommunegrænsen.

Istiden skyld i pesticidforbud, lød det på landbrugsavisen.dk torsdag.

Her forklarede en geolog fra Aarhus Kommune om betydningen af lerlagenes tykkelse, der hvor kommunen ønsker pesticidforbud.

Chefkonsulent Nikolaj Ludvigsen, Landbrug & Fødevarer, mener der er en meget mere nærliggende forklaring.

»Det, som er særligt omkring Århus, er hverken de geologiske forhold eller moræneler i rodzonen – det er tvært imod ret almindelige, østdanske forhold. Det særlige i Århus Kommune er nok snarere, at man har en Rådmand for Teknik og Miljø, som forsøger at drive politik på et område, hvor der intet som helst fagligt belæg er for at gå videre end de generelle foranstaltninger, vi alle opfylder. Jeg tvivler stærkt på, at Miljøstyrelsen vurderer, at jordbundsforholdene generelt er sådan i Århus Kommune, at godkendelsesordning for pesticider er sat ud af kraft«, siger han.

Mangler vurdering

L&F mangler stadig at se den konkrete vurdering for, at et indgreb overhovedet er nødvendigt i Århus. Alt er bundet op i generelle vendinger om gletcherfremstød, sprækker i moræneler og amtslige udpegninger omkring nitratfølsomhed.

»Det dur altså ikke, og opfylder langt fra de krav om konkrethed som kommunen er underlagt som forvaltningsmyndighed. Når man påtvinger tredjemand begrænsninger i rådigheden, må man som minimum forvente, at man foretager konkrete vurderinger mark for mark«, siger han.

Han opfordrer derfor til at Rådmanden i Århus Kommune sikrer sig, at de forvaltningsmæssige spilleregler overholdes, før han driver politik.

Politisk pres

Ifølge rådmand Kristian Würtz (S) er han bare optaget af at beskytte århusianernes drikkevandsressourcer mod sprøjtemidler.

»Aarhus Kommunes påbud hviler efter min opfattelse på et solidt fagligt grundlag. Det er uheldigt, at L&F, måske på grund af det politiske pres fra Bæredygtigt Landbrug, forfalder til en meget skinger tone. Jeg vil opfordre alle lodsejere til at tage imod Aarhus Kommunes tilbud om en dialog om et frivilligt opfør med brug af sprøjtegifte«, siger han.

Stopper ved kommunegrænsen

Nikolaj Ludvigsen har svært ved at se noget skingert ved det, han siger.

»Men det er rigtig nok, at vi er meget insisterende, og vi vil fortsætte med at efterspørge den konkrete dokumentation for nødvendigheden af de påbud, som kommunen har varslet vores medlemmer. Det har vi efterhånden gjort i mange år, og det fortsætter vi med indtil det lykkedes. Der er indtil nu ingen konkret dokumentation fremlagt.

For hvori ligger det faglige, som Kristian Würtz omtaler, spørger han.

»Det er jo besynderligt, at de særlige geologiske forhold stopper brat ved kommunegrænsen, for hverken i Odder, Skanderborg, Favrskov eller Syddjurs Kommune, som alle er naboer til Århus Kommune, er der planer om tvang af rådighedsindskrænkninger på landbrugsjord,« påpeger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle