L&F roser Klimarådet for at se ud over Danmarks grænser

Landbrug & Fødevarer roser i dag Klimarådet for en god og sober klimarapport. Der er især ros til rådet for at komme med konstruktive bud på at løse udfordringerne med EU's kommende klimamål for de ikke-kvotebelagte sektorer i 2030.

Klimarådet har i dag mandag udgivet sin rapport "Afgifter der forandrer - forslag til klimavenlige afgiftsomlægninger".

Den forholder sig bl.a. til udfordringerne med EU's klimamål 2030 for kvotesektoren, altså storindustrien, og de ikke-kvotebelagte sektorer transport, landbrug, bolig, affald og småindustri.

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, roser Klimarådet for at droppe tanken om at pålægge dansk landbrug hårde krav, hvilket ville skade konkurrenceevnen i forhold til udlandet.

"Rådet ser nu mulighederne for dansk landbrugs- og fødevareproduktion i et mere globalt perspektiv frem for tidligere, hvor der var tendens til et nationalt snæversyn," siger Lars Hvidtfeldt.

EU-Kommissionen forventes i juli at fremsætte forslag til et reduktionsmål for de ikke-kvotebelagte sektorer, hvilket kan give Danmark et reduktionsmål på helt op til 36 - 38 pct. i 2030 sammenlignet med 2005. Det er blandt EU's højeste. Forklaringen er, at målet fordeles på basis af BNP.

Der tages ikke hensyn til, at den danske landbrugs- og fødevareproduktion er blandt verdens mest klimaeffektive og repræsenterer en relativt stor andel af den danske økonomi, og derved også drivhusgasudledninger.

Der tages heller ikke hensyn til, at basisåret er 2005 og herved straffes dansk landbrug for at have gennemført betydelige klimagasreduktioner i årene fra 1990 - 2005. Det vil altså både blive uforholdsmæssigt dyrt og katastrofalt for dansk landbrug at bidrage til dette mål, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

"Jeg deler også Klimarådets forsøg på at se klimaafgifter i et overordnet og samfundsøkonomisk perspektiv, men jeg er ikke helt enig med rådets anbefaling om en afgiftsændring, der vil reducere brugen af dansk biomasse i energisektoren. Som Rådet selv konkluderer, så vil det netop indebære betydelige administrative udfordringer og på kort sigt medføre en øget drivhusgasudledning. Herudover er der en række positive synergieffekter for bl.a. miljøet ved produktion af flere typer af dansk biomasse, som jeg ikke tror, Klimarådet tager højde for," siger Lars Hvidtfeldt.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle