L&F: Spis trygt kød trods MRSA

MRSA på kød udgør ikke nogen fare for mennesker. Derfor kan man trygt spise dansk svinekød, siger Landbrug & Fødevarer.

Fødevarestyrelsen har i en ny undersøgelse påvist, at der er husdyr-MRSA på knap halvdelen af det danske svinekød, skriver Ingeniøren.

Der er ingen grund til at være bekymret, siger Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse. MRSA på kød smitter nemlig ikke mennesker, melder organisationen.

De henviser til DANMAP-styregruppen, med repræsenter fra flere sundhedsmyndigheder.

I efteråret 2011 anbefalede DANMAP-styregruppen at nedprioritere undersøgelser af husdyr-MRSA i svine-, okse- og kyllingekød med den begrundelse, at MRSA i kød ikke udgjorde en risiko for fødevaresikkerheden.

Samme anbefaling lød i 2014 fra MRSA-ekspertgruppen, der er nedsat af fødevareministeren.

Udtalelserne fra DANMAP-styregruppen og MRSA-ekspertgruppen underbygger, at kød ikke betragtes som smittekilde, påpeger Jan Dahl, chefkonsulent i Landbrug og Fødevarer.

"Antibiotika-resistens har stor betydning for behandling af mennesker med livstruende sygdomme. Derfor arbejder landbruget tæt sammen med myndigheder og forskningsinstitutioner om at reducere antibiotika-forbrug og deraf følgende resistens hos bakterier fra dyr. Men det er altså ikke MRSA fra kød, der er problemet. Danskerne kan derfor tage det danske kvalitetskød på tallerkenen. MRSA eller ej," siger Jan Dahl.

Christian Fink Hansen, sektordirektør for svineproduktion, supplerer:

"I en nylig rapport fra EU er Danmark fremhævet som mønsterland for, hvordan antibiotika-forbrug i landbruget kan reduceres og kontrolleres. Danmark fremhæves for allerede at have indført de anbefalinger, som EU foreslår."

Hans Jørn Kolmos, forskningsleder inden for klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital, er uenig.

"At kød ikke er den dominerende smittekilde, er ikke det samme som at sige, at risikoen for at blive smittet er nul. For det er den altså ikke. Der er påvist en smittevej fra kalkuner til mennesker, som helt klart er sket gennem kødet," siger Hans Jørn Kolmos til Ingeniøren.

Opdateret 7. februar klokken 18.25 med kommentar fra Hans Jørn Kolmos via Ingeniøren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle