L&F: Undlad at servere rå mælk ved gårdbesøg

Efter at op mod 100 børn og lærere blev syge efter et gårdbesøg i fredags, indskærper Landbrug& Fødevarer nu at der ikke må serveres rå mælk ved gårdbesøg. Det sker på grund af at den rå mælk mistænkes som årsag, men L&F understreger at smittekilden ikke er kendt endnu.

Landbrug & Fødevarer indskærper nu, at der ikke må serveres rå mælk under gårdbesøg.

Det sker efter det torsdag kom frem, at op mod 100 børn og lærere fra Skovvangskolen i Hammel er blevet syge med opkast, diarré, feber og ubehag efter et gårdbesøg sidste fredag.

Det er ikke endelig afgjort, hvad der er smittekilden, men der er risici forbundet med at drikke den rå, upasteruriserede mælk.

"Der er risiko for sygdomsoverførsel og bakterier, når man indtager den rå mælk. Det er også hele årsagen til at man for 70-80 år siden begyndte at behandle mælken," siger Christian Bruun Kastrup, der er chefkonsulent for mejeri hos Landbrug & Fødevarer, til Landbrugsavisen.dk.

Og reglerne, der nu er blevet indskærpet over for Landbrug & Fødevarers medlemmer, lyder, at landmanden må servere den rå mælk for sig selv og sin familie.

"Det er muligt, at man bedre kan tåle bakterierne, hvis man er vant til dem. Jo større en kreds man serverer mælken for, jo mere stiger risikoen for at sprede bakterier," siger han.

Danmark er i top

Christian Bruun Kastrup understreger, at der ikke er generelle problemer ved kvaliteten af den danske mælk, men at der naturligt forekommer bakterier i mælk.

Han fortæller,  at den danske hygiejne ved håndtering af mælken er i top.

"Det kan vi se, fordi der stadig er problemer med smittefare i mindre udviklede lande. Danmark er kendt for at ligge i top med hensyn til hygiejne, og det er også det, der gør at vi har så gode muligheder for at eksportere mælk," siger han.

Indtil det er klarlagt, om det er den rå mælk, der har smittet børn og lærere fra Skovvangsskolen vil der ikke blive gjort yderligere tiltag.

Testresultaterne ventes næste uge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle