Svineproducentformand: "Lokumsaftale" koster danske svineproducenter udbringningsareal

Et nyt lovforslag tilgodeser mink og fjerkræ frem for svin således, at svineproducenter skal ud at hente 7000 hektar mere for at kunne producere samme antal grise som hidtil, mener formand. Han kalder kalder det for lokumsaftale.

Der er lagt i kakkelovnen til VSP, når Danske Svineproducenter i dag afholder sin generalforsamling på Nutrifair i Messe C i Fredericia.

I foråret glædede hele branchen sig over, at danske slagtesvineproducenter blev stillet i udsigt, at den gamle regulering på 1,4 DE pr. hektar - svarende til 33,5 kg fosfor, skulle øges til 40 kg fosfor pr. hektar. Sådan var det lagt op til, allerede inden Danske Svineproducenter meldte sig ud af VSP i foråret, og derfor kom det noget bag på Danske Svineproducenter, da det endelige lovforslag ikke landede på de 40 kg fosfor for slagtesvin, som der var enighed om i branchen, men kun på 39 kg fosfor.

”I forhold til de oprindelige 40 kg fosfor, så betyder den reduktion, at vi skal ud og finde 7.000 hektar mere for at producere samme antal grise. Alternativt kommer vi til at producere 425.000 grise færre pr. år, end hvis loftet havde været 40 kg P, påpeger formanden for Danske Svineproducenter,” Henrik Mortensen, i en pressemedelelse.

Søgte aktindsigt

Danske Svineproducenter har hidtil ikke kunnet få en klar udmelding på, om VSP har været involveret i forhandlinger, der har ført til de 39 kg fosfor. Men pludselig mandag, den 16. januar, samme dag, som Danske Svineproducenter søgte aktindsigt i, hvordan de 39 kg fosfor var kommet i stand, indrømmede formanden for VSP, Erik Larsen, at de 39 kg fosfor er en del af en aftale med de øvrige produktionsgrene under Landbrug & Fødevarer. Erik Larsen forklarede til Henrik Mortensen, at han især havde mødt hård kritik fra fjerkræ og mink. Som konsekvens af reduktionen på slagtesvin slipper de to produktionsgrene nu næsten uskadte i deres fosforreduktioner, siger Danske Svineproducenter. Det er en påstand, som Kopenhagen Fur dog afviser.

"Vi ved at minkfolkene er stærke, men jeg troede helt ærligt ikke, at der skulle sælges ud af vores mærkesag med 1,4 til 1,7 DE allerede, inden den var implementeret," lyder det fra formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen.

"Vores slagterier mangler grise, NNF mangler arbejdspladserne, regeringen mangler væksten, så vi forstår ikke, hvordan VSP-bestyrelsen og Landbrug & Fødevarer har nikket til en aftale, der reducerer vores vækstmuligheder, siger Henrik Mortensen, der ikke mener, at den studehandel er at varetage svineproducenternes interesser.

Svineproducenter har allerede gjort meget

Formanden hæfter sig desuden ved, at slagterierne og L&F har kæmpet side om side med NNF for 40 kg fosfor, og han vurderer, at det derfor må være svært for landbrugstoppen at se Ole Wehlast i øjnene efter sådan en lokumsaftale. Ergo forstår Henrik Mortensen ikke, hvordan man i VSP’s bestyrelse har kunnet lade sig overtale til på den måde at skyde sig selv i foden.

Henrik Mortensen påpeger, at dansk svineproduktion allerede har gjort forholdsvis mere for at reducere fosforudledningen - fx ved brug af fytase. Vi har arbejdet med denne faglige problemstilling i mange år, - mens fjerkræ og mink har været mere tøvende. Det afviser Kopenhagen Fur skulle være tilfældet.

"Det er ganske enkelt ikke rimeligt, at grisene åbenbart - igen - skal betale for at være en del af Landbrug & Fødevarer. Vi må slå fast, at der bør være en retfærdig og faglig tilgang til miljøbalancerne, uanset om det er svin, mink eller fjerkræ, der er tale om," fastslår han.

Opdatereret 18. januar kl. 13.03

Opdateret 18. januar kl. 18.46: Formuleringer ændret for at præcisere, at der er tale om Danske Svineproducenters holdninger samt at Kopenhagen Fur afviser flere påstande.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle