Mælk sundere fra køer på græs

Indholdet af D-vitamin er meget højere i mælk, der stammer fra græssende køer end fra køer, der må blive i stalden.

Om sommeren har mælk fra økologiske køer, der går på græs, et højere indhold af D-vitamin end konventionel mælk fra køer, der både kan komme på græs eller blive i stalden.

Indholdet af D-vitamin er omkring 20 procent højere i mælk fra græssende økologiske køer end i mælk fra køer på stald og eventuelt græs, viser undersøgelser, som Danmarks Tekniske Universitet står bag.

"Vi har længe vidst, at der er sæsonvariationer i mælkens indhold af D-vitamin, men vi er overraskede over forskellen mellem økologisk og konventionel mælk," siger seniorforsker Jette Jakobsen, Fødevareinstituttet. De seneste syv - otte år har hun beskæftiget sig intenst med D-vitamin i fødevarer.

12 procent af danskernes indtag af D-vitamin stammer fra mælk og mejeriprodukter og derfor stiller Jette Jakobsen spørgsmål ved, om det er en acceptabelt fald.

"De nye resultater stammer fra prøver indsamlet i 2002 - 2003. Ellers eksisterer der kun målinger fra 1960'erne, hvor næsten alle køer kom på græs," fortæller Jette Jakobsen, der nu søger forskningsmidler for at finde ud af, hvad man kan gøre for at hæve mælkens naturlige indhold af D-vitamin.

Sunde økologer - og dog

For de økologiske mælkeproducenter er undersøgelsen en bekræftelse på, at økologisk mælk er sundere end konventionel mælk - i hvert fald om sommeren. Kravet om, at alle økologiske køer skal være på græs mindst 150 dage om året, kan aflæses direkte i mælkens indhold af D-vitamin.

Men om vinteren er det den konventionelle mælk, der har det højeste indhold af D-vitamin. Faktisk er indholdet af D-vitamin i økologisk mælk fire gange højere om sommeren end om vinteren.

Den store forskel på den økologiske mælk sommer og vinter understreger ifølge Jette Jakobsen formentlig i endnu højere grad, at det er køernes ophold i solen, der er afgørende for D-vitaminindholdet.

Hvad med fremtiden?

For forskerne stiller disse forskelle i indholdet af D-vitamin fokus på vigtigheden af, at tænke på mulige ændringer i fødevarer ved ændring af produktionspraksis.

"I forvejen er befolkningens forsyning med D-vitamin for lille. Vi ved, at der nu er flere køer inde hele året end der var, da vi lavede undersøgelsen for fire år siden. Så formentlig er indholdet af D-vitamin i mælk fra konventionelle besætninger i dag endnu lavere end de tal, vi nåede frem til," siger Jette Jakobsen.

I fremtiden bør, der stilles fokus på, hvordan det er muligt at ændre dette fald til en naturlig stigning til gavn for såvel koen som forbrugeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle