Mælkeprisen suser op - følger Arla trop?

Arla hæver mælkeprisen og varsler ganske usædvanligt stigning i januar også. Men konkurrenter over hele Europa hæver også priserne. Nogle endda med det dobbelte.

Den gode nyhed er klart, at mælkeprisen er på vej op i et niveau, hvor det er muligt at leve af det som landmand.

Arla hævede forleden sin acontopris for december med 14,9 øre/kg. Den fjerde prisstigning på fire måneder.

Dermed er mælkeprisen til andelshaverne racet fra de ulidelige 1,863 kr/kg i august til julemånedens 2,405. En stigning på over 30 procent på fire måneder, hvilket atter må sende mælken ind på en førsteplads verdens nok mest volatile råvare. En stigning, der ifølge Arla ikke er slut endnu.

»Udsigterne for de kommende måneder fortsætter med at være positive. Som følge deraf vil der komme en lignende stigning i januar,« lød det i mejeriets prismelding.

Rygterne har de seneste uger netop talt om »en tidlig julegave« fra topchef Tuborgh og Co., men meldingen er helt usædvanlig for mælkefolkene i Aarhus, der ellers nøjes med forsigtige fingerpeg om op- eller nedadgående tendenser.

Friesland fordobler

Næppe havde Arlas andelshavere dog fået armene ned over endelig at få en tålelig afregningspris, før hollandske FrieslandCampina kom med deres mælkepris for december.

Her annoncerede andelsselskabet nemlig en stigning på hele 4,5 euro per 100 kg, svarende til 33,5 øre per kg ekstra - eller mere end det dobbelte af Arlas prisstigning.

Baggrunden er især, at FrieslandCampinas mælkepris baseres på en såkaldt »basket price«-model, hvor konkurrenternes noteringer spiller stærkt ind på andelsselskabets afregning.

Så når Arla sætter sin mælkepris op, regner det altså også i hollændernes pengepung.

Med stigningen lander konkurrenten på 2,79 kr/kg og altså mærkbart over Arlas i december.

UK: Arla ligger lavt

I Storbritannien, hvor Arla er en af de dominerende spillere med over en fjerdedel af den samlede mælkemængde, blev prisstigningen fra andelsselskabet også bemærket.

Mælke-analytiker Ian Potter, der er kendt for sine kradse kommentarer til mejerierne, var dog ikke imponeret:

»Prisstigningen, der er yderst velkommen, er dog betydeligt under, hvad mange havde håbet på og den forbliver skuffende nok en af de laveste i Storbritannien,« skriver han i sit ugebrev og bemærker derefter også det usædvanlige i Arlas bemærkning om kommende stigninger i januar.

Den franske familieejede mejerikoncern Lactalis betaler ifølge Ian Potter 28,47 pence per liter, svarende i dagskurs til 2,48 kr/kg. Dette gælder dog først fra januar. Til gengæld har selskabet udstedt en garanti for, at deres mælkepris for standardmælk ikke vil falde under dette niveau i hele 2017.

Müller, der er Arlas største konkurrent i Storbritannien betaler ifølge britiske medier mindst 24,3 pence per liter, eller 2,11 kr/kg i december til de af selskabets leverandører, der er såkaldt »non-alligned«, altså ikke tilknyttet en supermarkeds-kontrakt. Disse er kendt for at være de lavest betalte.

Faktaboks

Arlas pris i december

  • Prisen stiger med 14,9 øre for konventionel mælk og 7,5 for økomælk.
  • Acontoprisen bliver for konventionel mælk 240,5 øre/kg og for økomælk 353,3 øre/kg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle