Mad for 4,4 mia. kr. spises - i stedet for at havne i skraldespanden

Madspild er på fem år reduceret med 4,4 mia. kr., svarende til 25 pct. mindre madspild, melder organisation, der fylder syv års fødselsdag.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad fejrer i disse dage syv års fødselsdag.

Ifølge den seneste beregning fra Landbrug & Fødevarer er Danmarks madspild på de seneste fem år mindsket med 4,4 mia. kr. - svarende til over 25 pct.

I 2010 smed danskerne mad ud for 16 mia. kr. om året, inkl. moms og afgifter. I dag smider vi mad ud for 11,6 mia. kr.

"Kampen mod madspild er for længst blevet et konkurrenceparameter hos detailhandlen, hvor de fleste danske supermarkedskæder i dag har forskellige initiativer mod madspild - alt fra salg af datovarer til nedsatte priser og salg af skæve gulerødder til mindre forpakninger til singler. Dette gør Danmark til EU dét land, hvor de fleste supermarkedskæder har fokus på madspild," skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Stop Spild Af Mad kigger tilbage på årene, der er gået, og de beretter om flere tendenser:

  • Over 300 danske spisesteder og restauranter er i dag blevet gratis certificeret med REFOOD label mod madspild, som partnerne Stop Spild Af Mad, Landbrug & Fødevarer, Unilever Food Solutions, Daka ReFood og Agro Business Park står bag. Seneste undersøgelse viser, at flere end fire ud af 10 danskere foretrækker at besøge restauranter og cafeer, som gør en indsats for at mindske deres madspild.
  • Landbruget, kantiner, hospitaler, fødevaresproducenter, skoler, politikere, kendte kokke, madbloggere og private forbrugere har i dag fokus på madspild. Også i udlandet er indsatsen mod madspild voksende, både i EU og FN, som forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er i samarbejde med.
  • Desuden er tendensen til at forskellige aktører formilder god gratis overskudsmad til hjælpeorganisationer for udsatte stigende - og siden 2011 har Stop Spild Af Mad og samarbejdspartnere videreformidlet over 200 tons gratis overskudsmad til Danmarks herberger, væresteder, asylcentre, krisecentre, kvindehjem og andre hjælpeorganisationer for hjemløse og socialt udsatte - senest over 30 tons god overskudsmad fra årets Roskilde Festival i samarbejde med foreningen Det Runde Bord.

Stop Spild Af Mad’s stifter, Selina Juul, har for sit arbejde med Stop Spild Af Mad bl.a. modtaget Nordisk Råds Natur- og miljøpris 2013, er blevet kåret af Berlingske som Årets Dansker 2014 og blev i år optaget i Kraks Blå Bog.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle