Madspild for milliarder - eller en fed femmer om dagen

I Danmark smider vi mad ud for svimlende 11,6 mia. om året. Det svarer til godt en femmer for hver af os om dagen.

Mad, der udmærket godt kan spises, ryger i skraldespanden for 11,6 mia. kr. om året, viser tal fra 2014. Det svarer sådan cirka til det, en halv Storebæltsbro koster, hvis nogen skulle få lyst til at bygge sådan en. Omregnet pr. dansker - barn som voksen - svarer det til godt en femmer. Eller cirka det, som man skal give for en liter tilbudsmælk. Alt afhænger af øjnene, der ser, også når man spørger, om madspild overhovedet er et problem.

Mød landmanden, der mener madspild er en fordel for os alle, og forbrugsøkonomen, der mener, det simpelthen er forkert at smide mad ud.

Spild er en fordel for os alle

Er det et problem, at vi smider mad for milliarder ud hvert år.

Det kan jeg overhovedet ikke se skulle være noget problem. Det kan godt være, at der bliver smidt mad ud for over en milliard alene i december, men det er kun seks kr. pr. dansker om dagen. Omvendt er der tale om et samlet momsbeløb på 260 mio. kr., som jo ellers ville mangle i statskassen. Madspildet er simpelt hen med til at få det hele til at løbe rundt.

Så du mener, at det har negative konsekvenser, hvis man reducerer madspildet.

Ja, helt bestemt. Tænk på alle dem i fødevareindustrien, der så kunne undværes, hvis vi undgik de 15-16 pct. madspild. Hvad vil det ikke betyde i manglende indkomstskat? Det er jo i virkeligheden godt for alle, at vi omsætter så store mængder - spild eller ej.

Er det tilfredsstillende at producere til skraldespanden.

Som producent skal man ikke forholde sig til, hvad forbrugeren eller kunden gør med varen, med mindre det er farlige ting. Landmænd adskiller sig ikke fra alle andre – de skal tjene en løn for deres arbejde. Om maden bliver smidt ud, ja, det er kundens valg, når først han har valgt at betale. Det skal vi ikke blande os i.

Hvad er så din personlige holdning til madspild? Smider du mad ud, fordi det er godt for samfundsøkonomien.

Jeg lærte som barn, at man tager det på sin tallerken, man er sikker på at kunne spise. Sådan lever vi også i dag. Men det har ikke noget med etik at gøre, kun min egen økonomi. Vi bruger ikke tjente og beskattede penge til at købe noget for, som er unødvendigt eller ikke bliver brugt.

Jørn Madsen er i dag pensioneret landmand med en fortid på et planteavlsbrug på 145 hektar i Sydvestsjælland. Gården blev drevet med græsfrø og sukkerroer.

Mad er til maven, ikke skraldespanden

Hvorfor beskæftiger L&F sig overhovedet med madspild.

Det er fordi, Landbrug & Fødevarer har et ansvar for, at madspildet bliver så lille som muligt. Vi vedkender os simpelt hen et ansvar for at mindske madspildet i den del af kæden fra jord til bord, som vi repræsenterer.

Man kunne jo også være ligeglad med, om der blev smidt mad ud. Bare kunderne betaler.

Jeg møder masser af landmænd, der er meget indigneret over, at der bliver smidt så meget mad ud, som der rent faktisk gør. Holdningen er, at det er vores produkter, det handler om, og det er vigtigt, at vi tager et samfundsansvar for dem, også selvom de har forladt bedriften eller virksomheden. Vi producerer til maven og ikke skraldespanden.

Hvad kan de fødevarer, der går til spilde, reelt bruges til? Vel ikke at brødføde dem, der sulter.

Måske ikke nu og her, men på lidt længere sigt giver det god mening. I 2050 vil verdens befolkning stige til over ni mia., og på det tidspunkt skal der produceres godt 70 pct. flere fødevarer end i dag. Derfor giver det ikke mening at smide mad ud. Vi er simpelthen nødt til at have fokus på at mindske madspild, hvis vi skal løse udfordringen med at brødføde den voksende befolkning.

Så det handler om at være ressourcebevidst.

Ja, og både landmænd og fødevarevirksomheder er allerede i dag meget ressourcebevidste og har et lavt spild i produktionen. Men vi er alle sammen nødt til at udnytte ressourcerne bedst muligt i forhold til den voksende befolkning i verden. Herunder udgør mad selvfølgelig en helt afgørende ressource. Det er derfor, vi vil arbejde for, at alle i fødekæden har de bedste forudsætninger for at reducere madspildet.

Landbrug & Fødevarer leder i 2017 to store projekter, der skal reducere danskernes madspild.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle