Ved dyrkning af maltbyg er især gødskningen afgørende for, at byggen høstes med den ønskede kvalitet.
På Plantekongres 2017 fokuserede Christian Iuel, planteavlskonsulent hos Dansk Landbrug Sydhavsøerne, især på de forhold ved dyrkningen, man som landmand selv har indflydelse på: Sortsvalg, gødskning og lagring.
PLACER GØDNINGEN
»Vi ved fra en række forsøg og fra praksis, at placering af gødning i forbindelse med såning øger udbyttet i vårbyg med 2-5 hkg pr. hektar. Vi ved også, at delt gødskning bidrager til at øge indholdet af protein i kernerne,« sagde Christian Iuel.
Han tilføjede, at for hver ti kg N, vårbyg tilføres pr. hektar, øges indholdet af protein med 0,1-0,2 procent.
»På lerjord kan man placere al gødningen ved såning. På sandjord er den strategi dog forbundet med risiko for udvaskning af kvælstoffet,« sagde Christian Iuel.
Han tilføjede, at der i forsøgene ikke er opnået et nettomerudbytte ved at dele gødskningen - og at man ved sen gødskning af vårbyg skal være opmærksom på, at delt gødskning øger risikoen for grønskud.
»Mange landmænd havde problemer med grønskud i 2016. Det kostede udbytte og forringede kvaliteten. Derudover er grønskud problematiske i forhold til den politiske bevågenhed vedrørende nedvisning af vårbyg med glyphosat før høst,« sagde Christian Iuel.
Kommentarer