Økologer mødes om nye typer økologisk landbrug

Økologisk Landsforening inviterer til internationalt netværksmøde om samfundsnyttigt landbrug i Vejle den 23. november.

Landbrug kan være andet og mere end produktion af fødevarer.

På Samsø sælges aktier i øens jord til danskerne med garanti om giftfri økologisk dyrkning.

I Limfjorden, på øen Egholm, ligger Egholm Folkefarm, hvor aalborggensere er involveret i ejerskab og arbejdet på gården med produktion af fødevarer.

På Fyn er en økologisk planteskole ramme om arbejdslivet for borgere i afklaringsforløb, og lige uden for Aarhus er en gård med 45 hektar jord ved at blive omlagt til økologisk drift og socialøkonomiske arbejdspladser.

På Hegnsholt Hønseri i Lejre samarbejder landmand, borgere og restauranter om produktion af slagtekyllinger og æg. 

Og i Salling er Livsalling et kulturfællesskab mellem landmænd om en genoplivning af 10 mindre landejendomme i en klynge omkring Thise Mejeri.

Ovennævnte er eksempler på nyskabelser i dansk landbrug, som fokuserer på at forbedre næste generation af økologiske landmænds adgang til erhvervet samt at udvikle redskaber til løsning af samfundets store udfordringer på natur, drikkevandsbeskyttelse, affolkning og sociale behov hos borgere med psykiske, sociale eller fysiske udfordringer.

Seks ud af i alt 12 landbrug, som deltager i udviklingsprojektet, Det Samfundsnyttige Landbrug, støttet af Villumfonden og udført af Økologiske Landsforening.

Den 23. november inviteres alle interesserede til internationalt netværksmøde i Vejle, hvor de seks ovennævnte landbrug sammen med en række udenlandske kolleger og organisationsfolk deltager.

Formålet med mødet er at netværke og lade sig inspirere af internationale erfaringer. Ifølge Lone Andreasen, Økologisk Landsforening, der er projektleder på Det Samfundsnyttige Landbrug, er det netop netværk og samarbejde, der skaber nye typer af samfundsnyttige landbrug.

"Det er i høj grad samarbejder mellem landmænd, jordejere, borgere og fx kommuner, som skaber nye muligheder for at etablere landbrug, der løser udfordringer for erhvervet og samfundet. Socioøkonomiske landbrug, pleje af naturfølsomme områder og delelandbrug er eksempler på nogle af de nye samarbejder vi har set herhjemme, og i flere af vores nabolande popper lignende eksempler op," siger Lone Andreasen.

På mødet 23. november er der oplægsholdere fra Frankrig, Tyskland, Irland, England, Sverige og Norge. Desuden en udstilling om hver af de seks danske landbrug nævnt her.

Tid, sted og tilmelding

Netværksmødet finder sted på Hotel Sinatur Haraldskær, Skibetvej 140, 7100 Vejle kl. 9.00 – 15.30. Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding efter først til mølle-princippet.

Program og tilmelding her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.