24 procent ammoniak – fordi bordet fanger

Danmark skal reducere udledningen af ammoniak med 24 procent i 2020 set i forhold til 2005. En rapport fra DCA Aarhus Universitet viser dog, at med mindre vi investerer i en masse tiltag i staldene eller slagter køer og grise, når vi kun 20 procents reduktion.

Er 24 procent meget?

Danmark er det land i EU, der har lovet at reducere ammoniakudledningen mest. Gennemsnittet i EU-landene er seks procents reduktion i 2020. Også lande, vi sammenligner os med omkring os, reducerer langt under 24 procent.

Hvorfor lige 24 procent, 20 procent er vel også flot?

Danmark meldte til EU-Kommissionen, mens Ida Auken var miljøminister for SF, at Danmark kan reducere udledningen med 24 procent. Og så fanger bordet simpelthen. Så kan man ikke længere komme og sige, at det forresten skal være mindre. De andre lande sagde noget mindre, og de vil også blive holdt fast på det, de selv har budt ind med. Hvis Danmark ikke lever op til målet, kan EU-Domstolen tage affære.

Hvorfor sagde Danmark 24 procent?

Ifølge Ida Auken fulgte hun en anbefaling fra embedsmænd. Det blev ikke forelagt for Folketinget eller sendt i høring, fordi hun vurderede, at det var et fagligt og ikke politisk spørgsmål.

Hvad er konsekvensen af reduktionen?

Ifølge Landbrug & Fødevarer betyder det et produktionstab på 10 mia. kr. hvis husdyrbestanden reduceres, til målet nås. Det giver en regning på 2,6 mia. kr. til samfundet i tabt produktion og eksport. Samtidig kan vi miste 5.000 jobs hovedsageligt i Danmarks yderområder.

Hvorfor overhovedet reducere udledningen?

Ammoniak kan danne partikler sammen med svovlforbindelser og NOx-forbindelser, som kommer fra andre erhverv. Disse partikler, eller stoffer på partiklerne, kan være sundhedsskadelige og medføre overdødelighed.

Er det sund økonomi at reducere så meget i Danmark?

Danmark er nået langt og har høstet lavthængende frugter, og reduktion kunne formentlig ske billigere i andre lande.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.