24 søer kan få oprensningsstøtte

Ny ordning giver kommunerne støtte til at restaurere søer, der er blevet forurenet, men nu kan blive attraktive igen.

Forurenede søer landet rundt skal nu kæmpe om støtte fra staten til at blive renset op og blive lavet om til attraktive naturområder. For nogles vedkommende endda så rene at de kan bruges som badesøer.

Som led i indsatsen for et bedre vandmiljø og i konsekvens af EU-kravene om udpegningen af vandmiljøområder har Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (Svana) udpeget 24 søer, der kan søge om støtte de næste seks år.

- Det er led i vores indsats på vandmiljøområdet. Men det er samtidig en ren win-win, hvor vi bruger penge på bedre økologisk tilstand i søerne samtidig med, at flere danskere får glæde af naturlivet i og omkring søerne, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

- Jo flere tidligere forurenede søer, vi kan forvandle til naturperler, jo bedre, siger han.

En mangeårig indsats for vandmiljøet har betydet, at forureningen med kvælstof og fosfor til mange søer er stoppet. Alligevel er mange af dem fortsat så medtagede, at de har brug for hjælp.

- De 24 udpegede søer er alle nogle, der har brug for et skub for at komme på ret kurs igen, siger kontorchef Henrik Kundby, Svana.

Restaureringen af søerne kan foregå på flere måder. En af dem er at fjerne skidtfisk som skalle og brasen, der har vokset sig store i det fosfor-forurenede vand.

En anden metode er kemisk at fjerne den fosfor, der har lagt sig på bunden af søen. Den giver næring til alger, der gør søen helt grøn og ulækker som badevand.

Fra 2016-18 er der afsat 9,5 millioner kroner til fem-ti restaureringer. Herefter vil regeringen finde finansiering, så alle 24 søer bliver restaureret.

- Vi har peget på 24 søer, der skal restaureres. Det er vores mål, og så er det vores opgave at finde finansieringen til det. I første omgang har vi afsat 9,5 millioner kroner til formålet, og så må vi prøve at finde de ekstra midler derefter, siger miljøministeren.

Ifølge havbiolog Henning Mørk Jørgensen fra Danmarks Naturfredningsforening er det en god idé at gøre noget ekstra i de søer, hvor tilførslen af for meget kvælstof og fosfor er bremset.

- I mange søer ville rensningen komme af sig selv, hvis man bare væbnede sig med tålmodighed. Men det tager nok betydeligt længere tid, end man har tid til at vente på, siger han.

- En del søer ligger jo også tæt på byer, hvor der er en masse rekreative interesser og bademuligheder i spil. Så kan man måske ikke fortænke nogen i gerne at ville sætte lidt mere fut i tingene, siger han.

Kommunerne kan i år søge om tilskud til sø-restaurering frem til december. Næste år kommer en ny ansøgningsrunde.

/ritzau/

Faktaboks

Assens Kommune: Søholm Sø og Sønderby Sø

Brønderslev-Dronninglund Kommune: Klokkerholm Møllesø

Frederikshavn Kommune: Dybvad Sø

Haderslev Kommune: Grarup Sø

Hillerød Kommune: Teglgård Sø

Holbæk Kommune: Maglesø ved Brorfelde

Horsens Kommune: Dallerup Sø

Ikast-Brande Kommune: Ejstrup Sø

Kalundborg Kommune: Avnsø, v. Svebølle

Norddjurs Kommune: Dystrup Sø og Ramten Sø

Næstved Kommune: Snesere Sø

Ringsted Kommune: Skjoldenæsholm Gårdsø

Rudersdal Kommune: Birkerød Sø og Løgsø

Silkeborg Kommune: Engetved Sø og Lyng Sø

Sorø Kommune: Bromme Lillesø og Pedersborg Sø

Syddjurs Kommune: Vallum Sø og Tillerup Sø

Viborg Kommune: Ormstrup Sø

Åbenrå Kommune: Hostrup Sø

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.