30.000 hektar ekstra natur i nye naturplaner

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lancerer i dag, onsdag, 252 nye naturplaner.

I dag plejes 60.000 hektar sårbare naturområder med blandt andet højmoser, rigkær og strandenge.

Fremover skal yderligere 30.000 hektar natur holdes våd, græsses og ryddes for krat, så truede arter som sommerfugle, orkideer, frøer og sjældne engfugle får bedre levevilkår, melder ministeren.

Naturplanerne skal realiseres i et samarbejde mellem lodsejere, kommuner og staten. Regeringen har budgetteret indsatsen til 1,8 mia. kr., hvor 1,5 mia. kommer fra EU’s landdistriktsprogram, knapt 60 mio. kr. er fra EU LIFE-medfinansiering, mens godt en kvart mia. kr. er kommunale midler. 

Nye indsatser i Natura 2000-planerne

Planerne rummer nye tiltag.

Der vil være mulighed for kompensation til lodsejer ved etablering af mere sammenhængende natur og tilskud til facilitering af blandt andet græsningslaug.

De nye naturplaner kan læses på Naturstyrelsens hjemmeside, hvor der er beskrivelser af de enkelte landsdele: Jylland Nord, Jylland Vest, Jylland Øst, Jylland Syd, Fyn, Sjælland Nord og Bornholm samt Sjælland Syd.

Planerne rummer blandt andet et stort LIFE-projekt i Himmerland med fokus på sikring af rigkær og heder gennem dialog og fokus på landmanden som naturforvalter.

Et andet projekt er ved Stavns Fjord på Samsø, som skal sikre strandenge og de fugle, der lever der mod klimaændringer og øget vandstand.

Et andet projekt er genopretning af stenrevet ud for Gilleleje.

Miljø- og Fødevareministeriets 252 naturplaner vil beskytte og pleje samlet set otte procent af naturen på landjorden, hvilket svarer til et område på størrelse med Fyn og de omkringliggende øer. Derudover beskyttes 18 procent af Danmarks mest værdifulde havområder med sårbare fjordområder, boblerev og stenrev.

Naturplanerne giver en fortsat beskyttelse af omkring 60 forskellige naturtyper og mere end 150 arter i Natura 2000-områderne.

Ministeriet melder, at de vil vedligeholde EU-LIFE-projekter, der allerede er gennemført, og mindst fire nye EU-LIFE-projekter er på tegnebrættet med projekter ved Stavns Fjord ved Samsø, syv ådale i Midt- og Nordjylland.

Derudover er etablering af et stenrev ud for Gilleleje og et forsøgsprojekt med kvælstoffjernelse ved etablering af et stenrev i Limfjorden.

Udover lanceringen af de 252 naturplaner, er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen også på vej med regeringens Naturpakke, der sætter retning for den danske natur i fremtiden.

Faktaboks

Den danske Natura 2000-planlægning blev sat i gang af VK-regeringen i 2004, for at Danmark kunne opfylde EU’s habitat- og fuglebeskyttelsesdirektiver. Planerne blev gennemført uden ændringer af S-SF-R-regeringen, og nu er Venstre-regeringen så klar med anden generation af naturplanerne. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.